Продължете към съдържанието

Великденски концерт в храм “Света София”

velikdenski koncert 2015Тържествен Великденски концерт се състоя в столичния старинен храм „Св. София“ вечерта на Светли вторник. Той бе организиран от Софийската св. митрополия и дирекция „Култура” на Столична община и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

За трета поредна година църковното изпълнение и многобройно гражданство се радват на празничната проява, като искат съборно да продължат да преживяват пасхалната радост – този път с изявите на изпълнителите на църковна музика.

 

С приветствено слово празничната вечер откри ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийската св. митрополия и председател на храм „Св. София”, който преподаде на присъстващите отеческото благословение и пасхалните благопожелания на кириарха на епархията – патриарх Неофит.

В концертната програма се представиха два хора – Женският хор „Христина Морфова” при Народно читалище „Д-р Петър Берон – 1926 г.”, с главен художествен ръководител акад. проф. Емил Янев и диригент Таня Никлева-Владева, и смесеният хор при столичния храм „Покров Богородичен”, с диригент Димитър Стоянов.

В концертната програма прозвучаха църковни песнопения преди всичко от български и руски композитори, сред които и съвременни автори: Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев), Московска патриаршия; Стоян Бабеков, когото публиката радостно поздрави; проф. Йовчо Крушев и прот. д-р Кирил Попов – диригент на Софийския свещенически хор и многократен лауреат на международни конкурси за православна музика.

Празничната вечер завърши с гръмко многолетствие, възгласено от митрополитския протодякон Иван Петков, в което се включиха и двата хора.

С възкресна радост и творческо удовлетворение певци и слушатели се поздравиха за сетен път в храма с победния пасхален поздрав: „Христос воскресе! Во истину воскресе!”

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content