Продължете към съдържанието

ВЕЛИКИ ПЕТЪК в митрополитската катедрала “Св. Неделя”

veliki chetvartak 09 04 2015Днес, на Велики Петък, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, заедно със софийския викарий Браницки еп. Григорий и десетки вярващи се събраха в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”, за да се помолят пред Христовата Плащаница и молитвено да участват в утринното богослужение на Велики петък.

На Разпети петък се припомнят великите страдания на Господ Иисус Христос, които Той приел доброволно, за да избави от смърт цялото човечество. Съден, бичуван, оплют, бит с плесници, облечен в багреница и с венец от тръни, показан за подигравка пред народа и накрая натоварен с тежък кръст, Христос бил поведен към Голгота на разпятие.

На Велики петък не се служи Литургия, тъй като в този ден Господ принесе Самия Себе Си в жертва. Богослужебното последование се състои от Царски часове и вечерня, по време на която се изнася от олтара св. Плащаница.

В митрополитската катедрала в чинопоследованието взеха участие храмовото духовенство и дякони. Молитвено участие взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий.

По време на вечернята с тържествена лития бе изнесена от олтара св. Плащаница и след трикратно обикаляне около св. Кръст, беше положена в центъра на храма на специално подготвена маса /епитафиос/, символизираща Христовия ковчег. Негово Светейшество пръв се поклони на Христовата плащаница и благослови събралите се християни. С трикратни земни поклони и целувание се поклониха всички, духовенството и миряните, които непрестанно прииждаха.

Хиляди столичани се отправиха днес към Божия храм, за да почетат Спасителя, да се помолят пред св. Плащаница и да занесат по домовете си благословено цвете. В България е прието при поклонението пред плащаницата да се раздава на християните здравец, който засаждат в саксии, градини или съхраняват до другата година.
Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 2

Skip to content