Продължете към съдържанието

Чествания по случай 1150 г. от покръстването на българския народ

По повод 1150 г. от покръстването на българския народ, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Св. Синод, на територията на Варненска и Великопреславска епархия в периода 2-3 май ще се проведат тържествени чествания на юбилея.
В празненствата ще вземат участие представители на всички поместни православни църкви: Константинополска Патриаршия, Александрийска Патриаршия, Антиохийска Патриаршия, Йерусалимска Патриаршия, Руска Патриаршия, Грузинска Патриаршия, Сръбска Патриаршия, Румънска Патриаршия. Кипърска православна църква, Eладска православна църква и други.

От името на Руската православна църква ще пристигне Негово Блаженство Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий с придружаваща го делегация. Той пристига в отговор на покана отправена към предстоятеля на Украйнската православна църква – Московска патриаршия след посещението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Киев през 2013 г. по повод 1025-годишнината от Кръщението на Русия.
На 2 май 2015 г. от 9,30 ч. в Голямата базилика на гр. Плиска Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение с митрополитите на БПЦ-БП и гости от всички поместни православни църкви ще отслужи Божествена св. Литургия. По време на празничното богослужение ще бъде огласено Патриаршеско и синодално послание по повод 1150 – годишнината от покръстването на българския народ и паметта на св. цар Борис I Михаил .
В края на литургията (около 11.30-12 ч.) ще стане награждаването на премиера Бойко Борисов, НВ Симеон Сакскобергготски и Емил Велинов с църковни ордени.
Същия ден в гр. Варна от 19,00 ч. в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” се организира празничен концерт посветен на годишнината.

На 3 май от 9,00 ч. в Катедрален храм-паметник „Успение Богородично” в гр. Варна ще бъде отслужена Божествена св. Литургия от митрополитите на БПЦ-БП и гости от Поместните православни църкви. Светейшият патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в литургията и ще произнесе слово.

Visits: 0

Skip to content