Продължете към съдържанието

Храмов празник в Ротондата “Св. Георги”

6 05 rotondaНа 6 май Православната църква почита св. Георги Победоносец. Ротондата, която се намира в двора на Президентството, се счита за най-стария архитектурен паметник в София и особено свързана с този празник, тъй като е посветена именно на този велик Христов войн, наречен единствен от целия сонм просияли светци – Победоносец.

В празничния ден бе отслужена архиерейска св. Литургия, водосвет и лития в чест на св. Георги. Те бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие ик. Йоан Куков, председател на храма, свещеник Георги Спасов, председател на столичния храм “Св. Петка Самарджийска”, и дякон Васил Танев.

 

Множество софиянци дойдоха в древния храм да почетат светия великомъченик Георги.

По време на литургията митрополитът пострига за “четци и певци”на БПЦ трима младежи, които ще помагат на свещеника в старинния храм.

В края на литургията с пастирско слово, в което припомни чудното и многострадално житие на св. Георги, към народа се обърна отец-председателят Йоан Куков.

В двора на храма бе отслужен празничен водосвет, след което църковното изпълнение се отправи в литийно шествие около храма.

В края на църковните богослужби митрополит Антоний се обърна със слово към голямото множество християни събрали се в този ден и пожела да подражаваме на вярата и дръзновението на св. Георги, да постигаме духовни победи и да не униваме, защото имаме пример, вдъхновение и упование в светия великомъченик и победоносец.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content