Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по случай възстановяването на Българската патриаршия

  Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

1111 Ваши Високопреосвещенства, Ваше Преосвещенство,
досточтими отци, обични в Господа, братя и сестри,
Само преди броени дни, пребивавайки още в радостта от Христовото Възкресение, тържествено и при голямо стечение на духовенство – пратеници от всички Поместни православни църкви и родната ни света Църква, отбелязахме 1150 години от Покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на самостойната Българска православна църква. Признаването през 927 г. патриаршеското достойнство на родната ни Църква я прави първата автокефална църква след Римската, Константинополската, Александрийската, Антиохийската и Йерусалимската и най-старата народностна църква в Европа и сред славянските народи.
Това е Църква, основана върху крайъгълния камък – Христос и утвърдена върху непоклатимата основа на вярата и евангелската истина. Църква, устояла на превратностите на времето и страстите на този свят и превела народа ни през бурни и сложни времена до днес. Църква, в която Божията благодат диша и животвори, и обновява духа в нас, нейните чеда. Църква, която ни води към спасение и вечен живот.
Днес, отслужвайки светата Литургия, отдадохме Богу слава и благодарение за това, че преди 62 години, на 10 май 1953 г., след петвековно робство, Той, по Своята велика милост, възкреси древната Българска патриаршия.
Да благодарим на Христа Бога, задето не остави българския народ и, по Своето човеколюбие, в избрано от Него време, възстанови едно историческо право, имащо и своето каноническо основание! Господ въздигна отново Патриаршеския престол на българските първосветители, за да бъдем отново заедно с всички вярващи православни християни около Него в живо единство!
Още три бележити годишнини честваме през тази година – 780 години от Възстановяването на Българската патриаршия през 1235 г. след двувековното византийско робство, 640 години от интронизацията на св. Патриарх Евтимий Търновски на престола на предстоятелите на нашата Църква и 600 години от интронизацията на един от неговите най-близки ученици и последователи – Киевския митрополит Григорий Цамблак. На тези събития, с изключително църковно, историческо и културно значение, е посветена и откриващата се по-късно днес в БАН научна конференция. Като поздравявам организаторите и участниците във форума, които са тук, сред нас, пожелавам ползотворна работа!
Нека възнесем към престола на Всевишния нашата обща молитва – Великият Пастиреначалник Господ Иисус Христос да закриля със Своята мощна десница Българската патриаршия, за да пребъде тя през вековете в сила и слава и да бъде крепост на вяра и благочестие за нашия народ!
 
ХРИСТОС  ВОСКРЕСЕ!
 

Visits: 0

Skip to content