Продължете към съдържанието

ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА СЪБРА СТОТИЦИ ХОРА В МАНАСТИРА „СВ. БЕЗСРЕБРЕНИЦИ КОЗМА И ДАМЯН АСИЙСКИ“

ikona giginciХиляден народ се стече в неделния ден в Църногорската света обител над брезнишкото село Гигинци, за да се поклони на чудотворен образ на Пресвета Богородица и да помоли за застъпничеството на Божията майка пред Спасителя. Опашката се изви до манастирските порти, а хора с малки деца на ръце, възрастни и болни стояха с часове, за да успеят да зърнат с очите си и да докоснат с устни  светинята.
Иконата бе донесена в Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян” надвечер на 16 май от игумена на Германския манастир „Св. Йоан Рилски” йеромонах Пимен. С лития тя беше внесена в стария манастирски храм и посрещната с подобаващи молитвени песнопения, а от там отново с лития беше пренесена в параклиса „Св. Силуан Атонски”, в новото манастирско крило.

Още от рано сутринта в събота и през целия ден манастирът се пълнеше с хора, дошли за предстоящото всенощно бдение. Тук бяха много от верните духовни чеда на архимандрит Евгений – игумен на манастира, дошли както обикновено преди всеки празник да помагат в подготовката за посрещането на многобройните гости.
По утвърдена вече традиция дойде отряд напети казаци с празнични униформи, чийто съюз има за свой духовен старец архимандрит Евгений. Молитвено присъства на бдението и представителят на РПЦ в София, архимандрит Филип (Василцев), който получи в знак на благодарност от игумена на манастира архимандрит Евгений грамота и плакет за оказаната помощ в много тежък момент за манастирското братство – при ликвидиране щетите от големия пожар на манастирските сгради през тази зима. На всенощното бдение и на празничната неделна Литургия молитвено присъстваха енорийски свещеници от региона и страната, монаси, тук бяха и монахини и  послушници от Ресиловския манастир, водени от достигналата достолепна възраст игумения Мелания.
Да украсят богослужбите с вдъхновените правослани песнопения, пристигнаха два църковни хора. От Гърция дойде хорът на Йоан Хасанидис към манастира „Св. Теодора” в гр. Солун, а от гр. Сандански доведе своите ученици от хор „Фенер” отец Владко Тасков.
Бдението започна в 20 часа и продължи близо 10 часа до ранните зори на другия ден. Богослужението оглави игуменът на Германския манастир йеромонах Пимен.
На другия ден от ранни зори пред вратите на храма се изви опашка от хора, много от които бяха инвалиди, болни и видимо страдащи, дошли да се поклонят на Божията Майка пред нейната чудотворна икона с вградени мощи на  св. Харалампий, св. Дионисий Константинополски, св. Пантелеймон, св. Петка Търновска и частица от честния Кръст. Иконата е била носена от монаси-таксидиоти, които събирали помощи за манастирите и с пребиваването й на различни места са свързани много чудеса. В манастира мнозина разказваха за изпитаните вълнения пред светинята: така жена със силни болки, сподели, че страданието й е стихнало. Монахиня, прекарала нощта край иконата, довери съкровено, че е усетила невероятната й сила. "Почувствах необичаен трепет и вълнение", сподели с близки млада столичанка, намерила пътя към Бога сравнително скоро. Смирено и кротко остана момченце с аутизъм по време на св. Литургия, продължила около четири часа.
„Хората се молят на Бога да облекчи страданията им, да им даде търпение да понесат по-леко трудностите и бедите, но Господ по Свой аршин решава кому какво е отредено, защото предназначението на човека е да угоди на Бога и да се уподоби на Бога“ – учеше богомолния народ архимандрит Евгений.
Празничната света Литургия в неделя, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе оглавена от Деволския епископ Теодосий. В съслужение участваха архимандрит Теофан, йеромонах Пимен, йеромонах Никанор, свещ. Константин от Брезник и дякон Йосиф от митрополитската катедрала „Св. Неделя“.
В края на богослужението Негово Преосвещенство епископ Теодосий заедно с духовенството отслужи трисагий за новопреставления, обичан и почитан от всички светогорски старец – монах Спиридон от скита „Малката света Анна“, който има основополагащ принос за изградената в Църногорския манастир традиция на всенощните бдения по примера и в духа на Света Гора. 
След службата манастирът посрещна като най-скъп гост Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Текст : Руми Борисова
Снимки: Нина Комарова

{joomplucat:203 limit=40|columns=3}

Visits: 1

Skip to content