Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалища

1 chitalishtaТази година се навършват 160 години от създаването на народните читалища в България и 25 години от възстановяването на Съюза на народните читалища.
По този повод представители на Националната читалищна организация се срещнаха с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Делегацията бе водена от г-н Николай Дойнов, председател на съюза.
На срещата в патриаршеския дом присъстваха архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод, и г-н Ангел Младенов, изп. секретар.

Гостите поднесоха поздравления към светейшия владика и накратко очертаха реализираните проекти и постиженията в общонародното културно-образователно дело. Отбелязаха, че в последните години се наблюдава подем в работата на читалищата и се утвърждават добри практики между читалищните дейности и църковните структури. Подчертаха, че се чувства ново възраждане на българската култура и читалищата имат свое място и принос.
Г-н Дойнов обобщи, че читалищата имат повече от 3000 сгради, в които работят различни клубове по интереси и те се превръщат в своеобразно място за „живо общуване“, което осмисля житието на младия човек.
Първойерархът на Българската църква със задаволство изслуша гостите и изрази готовност за съдействие при подходящи инициативи.
Читалищните дейци поднесоха дарове на патриарх Неофит, който особено се впечатли от изданието на зографската чернова на „История славянобългарска“.
С пожелания за традиционни срещи в празничните дни, когато честваме славянските първоучители св. Кирил и Методий и дни преди да се отбележи празника на Светия Дух, който ден читалищните дейци са определили за свой патронен празник, се разделиха светейшият ни патриарх и представителите на съюза.

Справка:
Българското народно читалище е уникална по своята същност организация, която  
съчетава в себе си стремежите на няколко поколения българи, като се започне от дейците на Възраждането и се стигне до днес, когато този процес на осъзнаване и запазване на изконните български ценности продължава. То остава най-масовата и разпространена гражданска форма у нас, призвана да задоволява културните потребности на населението по места.

{joomplucat:214 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content