Продължете към съдържанието

Празникът на св. Георги Софийски Най-нови в Александровска болница

sv georgi noviНа 26 май, когато Църквата почита паметта на св. мчк Георги Софийски Най-нови, своя храмов празник отпразнува и посветеният на светеца малък храм, който се намира в двора на столичната Александровска болница. От рано сутринта пред храма започнаха да се събират столичани, много от които бяха взели участие и в литийното шествие, проведено предишната вечер. Божествената света Литургия беше отслужена от протосингела на Софийската света митрополия – ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятеля на храма о. Радослав Вутов и дякон Николай.

 

Малкият храм се оказа тесен за събралите се за светата Литургия и желаещите, дошли специално да се поклонят пред чудотворната икона на храмовия светец. Имаше столичани, пациенти на болницата и служители на лечебното заведение. За пристъпване към свето Причастие освен деца се бяха подготвили и възрастни хора, за да изживеят пълноценно този празничен за целия ни град ден.

В края на светата Литургия о. Ангел Ангелов преподаде на събралото се множество благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела след година отново на същото място, на празничната вечерня да се съберем и да повторим възстановеното литийно шествие, а на следващия ден отново заедно за отпразнуваме празника с божествена света Литургия.

В края на службата бяха осветени празнични хлябове, които бяха раздадени на събралото се множество.

Текст и снимки: д-р Данов
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}E0CJhARXFs4{/youtube}

{joomplucat:216 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content