Продължете към съдържанието

В София тържествено бе отбелязан празникът на св. Терапонтий Софийски

terapontijС архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът на св. Терапонтий в старинния столичен храм „Св. Петка”, където се намира част от дървото, на което е посечен светият български мъченик.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бяха отслужени тържествена вечерня с лития в навечерието и архиерейска св. Литургия в деня на празника, които бяха възглавени от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. На св. Литургия в съслужение с архиерея взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, архимандрит Теофан, ик. Николай Николаев, председател на храма, ик. Василий Сарян, ик. Александър Величков, представителят на Румънската патриаршия у нас ставр. ик. Нелуц Опря и дякон Васил Танев.

 

В края на службата еп. Григорий поздрави миряните с празника на българския свещеномъченик и им преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество.

„Св. Терапонтий да бди над този град, над нашата страна, да блогославя, да молитства пред Бога и да бъде помощник на всички във всичко, което е нужно за спасението ни, за да наследим Царството Божие…“ – пожела софийският викарий.

От своя страна отец Николай благодари на владиката за благолепната служба и му пожела да има много радост и „пълен с изобилие благодатен, духовен живот в Христа“.

Справка:

Не се знае с точност кога „мъчениковото дърво” на св. Терапонтий Сердикийски е донесено в старинния храм „Св. Петка”. Сега то е поставено в ниша в северната страна на притвора, над която има икона на св. Терапонт, епископ Сардийски. Известно е, че през 1901 г. дървото е там и „отдавна хората получават изцеление от него”. Преданието говори, че това е дървото, на което е бил посечен свещеномъченик Терапонтий Сердикийски.

Според свидетелствата, преди да бъде съграден притворът, дървото се е намирало в северната част на женското отделение, т. е. по вътрешните стълби към кораба вляво. „Мъчениковото дърво” се изнасяло в двора срещу 27 май, когато се празнува паметта на свещеномъченика, и се отслужвало всенощно бдение. Престоявало отвън цялата нощ, а за него завързвали с белезници бесновати, които получавали изцеление. Хората получавали изцеление и от всякакви болести, затова започнали да си отчупват и да се раздава от дървото за благословение, с което може да се обясни и неголемият му размер днес.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:218 limit=40|columns=3}

Visits: 1

Skip to content