Продължете към съдържанието

Патриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен Димитров

knsbНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие председателя на КНСБ г-н Пламен Димитров по негова молба. По време на срещата, в която взеха участие и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, Ловчанският митрополит Гавриил – ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, викарният епископ Браницки Григорий, гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим бяха обсъдени въпроси от общ за Българската православна църква и синдиката интерес.

Една от основните теми на разговора между двете страни бе преподаването на предмета „Религия” в българските училища – формите на преподаване, броят на учениците изучаващи „Религия” и пречките, предметът да получи достойно място в учебната програма и системата на образованието в България. Като бе отбелязана нуждата подрастващите да получават нравствено възпитание, за да бъдат те пълноценни достойни личности и членове на обществото, бяха набелязани конкретни мерки за разширяване броя на изучаващите „Религия” в страната.  

В хода на разговора бе обсъдена и тревожната практика през последните години, на основание т.нар. „сумирано отчитане на работно време” (чл. 142 КТ) трудещите се в България да работят в събота, неделя и празнични дни, като така се лишават от правото на почивка – време, което е отредено да посветят на Бога и своите близки и да възстановят своите духовни и физически сили. Двете страни се съгласиха, че трябва да се предприемат незабавно нужните мерки тази практика да бъде ограничена само до сферите, които не позволяват прекъсване на трудовия процес.

По време на срещата бе обсъдена и възможността Българската православна църква и КНСБ със СНЦ „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, д.м.” да осъществяват съвместни мероприятия в социалната и в културно-образователната сфера. Г-н Пламен Димитров изрази и желание Благотворителният фонд да съдейства на БПЦ при възстановяването на откраднати от православните храмове камбани.

Текст: отдел „ Връзки с обществеността“

Снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content