Продължете към съдържанието

Празникът Успение на св. Йоан Рилски в светата Рилска обител

IGP8815На 17 август 2015 г. вечерта в Рилската св. обител, при св. мощи на всебългарския молитвеник, покровител и чудотворец св. Йоан Рилски започна бдението за неговото Успение. 

Службата в духовното сърце на България беше възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. С него съслужиха Техни Преосвещенства игуменът на манастира, Адрианополски епископ Евлогий, и пребиваващият в обителта Главиницки епископ Йоан, заедно с йеромонаси и йеродякони домакини, както и свещенослужители от цялата страна. Песнопения към Бога и Неговия угодник възнасяха певци от София, водени от секретаря на Софийска св. митрополия г-н Андрей Касабов (на десния клирос) и от Пловдив, водени от г-н Димитър Даскалов (на левия клирос).

Утренята продължи до 2 часа след полунощ, а от 9 сутринта започна четенето на часовете и светата литургия. Бе отслужено и Петохлебие, последвано от поклонение пред св. мощи на преподобния Йоан Рилски. Митрополит Серафим помаза всички с елей – за духовно и телесно здраве. И при двете части на богослужението храмът беше препълнен с богомолен народ, голям беше и броят на причастниците.

В края на богослужбата Негово Високопреосвещенство говори за значението на делото на преподобния, за това какво е за нас свети Йоан Рилски, за безценното духовно съкровище, което се пази в Рилската света обител. „Не случайно Господ ни е дарувал такъв велик светия, чиито мощи да почиват тук и да служат като извор на изцеление, на благодатна помощ и на просвещение на много човешки души. Защото фактът, че мнозина са се обръщали – и в миналото, и днес, към православната вяра заради свидетелството на чудесата при нетленните мощи на свети Йоан Рилски, говори какво е тяхното значение и сега… и през всичките тези 10 века, в които живее тук светият“, сподели митрополит Серафим и завърши словото си с пожеланието: „Бога да ни укрепява по молитвите на свети Йоан в истината, в онази истина в която живееше – това е самият Христос, това е нашата Христова православна вяра, и да ни избавя от всякакво отстъпление и ни дарува винаги своята помощ.“

Епископ Евлогий честити на всички празника, благодари на присъстващи и участващи, „на всички, които присъединиха сърцата си и мислите си“ в обща молитва към нашия небесен покровител, преп. Йоан Рилски.

 

По неговите молитви, Господи, помилуй ни!

 

Текст и снимки: Мартин Митов

{joomplucat:97 limit=40|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content