Продължете към съдържанието

Храм „Св. Йоан Кръстител“ в Обеля почете мъчениченическата смърт на Господния Предтеча

sv ioan otsichaneХора загиват от войни, злополуки и болести, но колко човека отдават живота си заради правдата и Закона Господен? Единици. Да следваме примера на св. Йоан Кръстител като отстояваме истината на вярата. Смело да изповядваме Господ Иисус Христос, да изпълняваме Закона Христов по силите си и ако видим, че се нарушава – смело да защитим правдата. Да призоваваме и търсим помощта на Господния Предтеча. С равноангелския си живот в пустинята, той е бърз помощник за запазване на Закона Господен и наш застъпник по пътя към Божието Царство.

Това призова православните християни Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, по време на тържество в храма „Св. Йоан Кръстител“ в кв. "Обеля" в столицата, посветено на Отсичането на главата на Господния Предтеча. Негово Светейшество Българският патрирах и Софийски митрополит Неофит изпрати по дядо Григорий патриаршески благослов  и поздрав за празника към всички, които с любов почитат и молитвено търсят св. Йоан Кръстител.


На този ден Православната църква си спомня за завършека на живота на  един велик пророк между Стария и Новия завет, който изпълни задачата си да подготви народа за идването на Месията и който изповяда, че не той е Христос, а Идващият след него. Който изобличи живота в грях, призова към покаяние и не се побоя да изобличи цар Ирод, че живее с братовата си жена, каза още в проповедта си дядо Григорий.
В тържествената литургия участваха още архимандрит Теофан, портосингелът на Софийска света митрополия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Иван Динков, предстоятел на храм „Св. Йоан Кръстител“ в Обеля, дякон Симеон Змейков и иподякон Кирил Мянков. 

Текст: Зорница Гюрова

Снимки: Пламен Михайлов

{joomplucat:264 limit=40|columns=3}

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content