Продължете към съдържанието

Богородичен молебен канон в храм Рождество Христово в Младост

IMG 0267„Пресветая Богородице, спаси нас!“ – продължава да пее Църквата през благодатните за духовен подвиг дни на Богородичния пост. Множество духовници, църковни певци и ревностни християни се събраха на 4 август в храм „Рождество Христово“ в ж.к. Младост, където съгласно програмата на Софийска св. митрополия за богослужбите по време на Богородичния пост бе отслужено вечерното последование с Богородичния канон. То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. С архиерея съслужиха свещеници и предстоятели от други столични храмове.

На певницата песнословеха свещеници и псалти от различни столични църкви, начело с протодякон Иван Петков и преподавателите по църковно пеене Любомир Игнатов и Андрей Касабов.
В края на вечерната служба, свещеник Симеон Змейков от храма-домакин се обърна към присъстващите със слово за Богородичния пост и изпълнението на параклиса – молебния канон на Пресвета Богородица. „Елате да се помолим на Божията майка и с Църквата да спечелим спасение на душите ни по молитвите и Нейното застъпничество“, призова отецът. „Когато размишляваме за Нея и за несравнимия Ѝ живот виждаме пример за истинско християнство. Така че, когато постим, съзерцавайки живота Ѝ ние се молим да живеем така, че да Ѝ подражаваме. Това е целта на Богородичния пост… Нека да търсим помощта на Божията майка и да възнасяме нашите молитвени славословия към Нея с твърда убеденост, че Тя ще ни помогне чрез Божествената сила на своя Син, нашия Господ Иисус Христос. Амин!“
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов
 
{joomplucat:469 limit=40|columns=3}
 
{youtube}LG-XfsDCU6E{/youtube}
 
 

Visits: 0

Skip to content