Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит получи почетен плакет на община Троян

ordenПрез месец август Негово Светейшество Българският патриарх Неофит посети Троянската света обител по повод големия манастирски празник „Успение Богородично“. Повече от седмица патриархът бе в манастира и като троянски брат се радваше на възрастването и благоустройството му което повече от година се ръководи от Негово Преосвещенство Велички еп. Сионий.

Негово Светейшество се разхождаше из манастирските докси, разглеждаше подновените монашески килии, изцяло новоустроения църковен магазин, завършената зала „Архимандрит хаджи Макарий”, която да късно вечерта запознава поклонниците с историята на светата обител и като ревностен Божи служител, той неуморно присъстваше на манастирските богослужби и вземаше активно участие на певницата.

През дните на своя престой патриархът приемаше официални лица, дошли да го уважат и с радост показваше подредените манастирски чардаци и многобройните манастирски новоуствоения.

В навечерието на най-големия манастирски празник той прие кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова. На срещата присъстваха софийският викарий Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий и игуменът на Троянския манастир, Велички  епископ Сионий.

По време на срещата Българският патриарх и кметът на Троян обсъдиха проблемите, свързани с развитието на Троянска община, както и възможностите и предпоставките, с които районът разполага за развитие на поклоннически и културен туризъм.

Г-жа Михайлова запозна патриарх Неофит за съвместната работа на общината с БПЦ и разказа за съдействието, което проявява кметството за поддържане на съществуващите храмове и изграждане на нови параклиси в селата. Към момента бе установено, че единствено в с. Патрешко няма изграден параклис. Г-жа Донка Михайлова изрази удовлетворението си от съвместната работа с Троянския манастир и представи новата благотворителна кампания за възстановяване на скита „Св. Николай“, която е под наслов „Скитът „Св. Никола“ – духовен подслон в Троянския балкан“.

В края на срещата, като знак на уважение от гражданите на Троян, кметът връчи на Българския патриарх Неофит почетен плакет с поздравителен адрес.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 {joomplucat:98 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content