Продължете към съдържанието

Започна дарителска кампания: „Скитът „Св. Никола“ – духовен покров в Троянския балкан“

dareniaВ навечерието на празника Успение на Пресвета Богородица, в Троянската света обител, която тогава чества своя най-голям манастирски празник, бе обявена дарителска кампания за възстановяване на скита “Св. Николай“, който се намира на километър от манастира. Кампанията е по инициатива на  монашеското братство и се осъществява съвместно с община Троян.

Официално кампанията „Скитът „Св. Никола“ – духовен покров в Троянския балкан“  бе открита на благотворителна вечер, състояла се в новоустроената зала в двора на манастира „Архимандрит хаджи Макарий“.

Скъп гост на събитието бе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който през тези дни бе на посещение в обичния му Троянски манастир. В красивата зала, с прекрасни образци на православната иконопис, присъстваха още Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, областният управител д-р Мадлена Бояджиева, общински и кметски служители, местни общественици и граждани.

Вечерта бе открита от Велички еп. Сионий, игумен на Троянския манастир. С поздравително слово се обърна кметът на община Троян г-жа Донка Михайлова. Тя запозна присътващите с идеята и с общите намерения на духовенство и светска  власт за възстановяване на скита, който в настоящия момент се намира в тежко състояние.

„В чест на 230 години от освещаването на скита и 1150 години от покръстването на нашия народ откриваме благотворителната кампания, чиято цел е да събере нужните  100 000 лв. – каза в словото си кметицата – Те ще бъдат използвани за възстановяването на паветата до скита, за настилката на самия скит и на аязмото към него, както и за чешмата в двора му. Тези средства ще бъдат и за оформяне на гроба на Велко войвода, за който мнозина не знаят, че се намира тук, в нашия край. Тази вечер за първи път представяме идеята си пред троянското общество, пред жителите на Черни осъм и Орешака. Изключително сме благодарни, че сред нас е Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, чието присъствие приемаме като силна подкрепа за капанията, която започва!“- каза още г-жа Михайлова и завърши с думите: “Спомням си за грузинския филм „Покаяние“, който завършва с един въпрос: “Защо ми е път, който не води към храма?“ Аз вярвам, че в рамките на тази кампания ние ще възстановим и пътя и храма. Убедена съм, че тази кампания е и път към вярата, и път за всеки един от нас!“

След официалните слова започнаха изпълнения на църковнославянски песнопения, изпълнени от Никола Бръмбаров и от смесения хор от Орешака. В заключение певците лично взеха благословение от патриарх Неофит, който ги поздравяваше и сърдечно разговаряше с тях.

Мнозина от присъстващите дадоха своята лепта за възстановяването на скита „Св. Николай“, сред които Негово Светейшество и кметът на гр. Троян. В края на вечерта бе установено, че за благородната кауза са събрани вече 3 000 лв.

Тези, които искат да се включат в благотворителната кампания, могат да го направят в Дарителската сметка за набиране на средства:

ТРОЯНСКА СВЕТА ОБИТЕЛ „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

IBAN НА НАРЕДИТЕЛЯ BG04UNCR75271053907014

BIC на банката на наредителя: UNCRBGSF

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:99 limit=40|columns=3}

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content