Продължете към съдържанието

Откри се осмата междуправославна среща на инициативната мрежа за изледване на религиите и деструктивните култове – 17-20 септември 2015г. Любляна, Словения

lubl 1Днес, в деня на св. София и нейните дъщери – Вяра, Надежда и Любов, в гр. Оточец- Любляна, Словения, тържествено бе открита осмата Междуправославна среща на инициативната мрежа за изледване на религиите и деструктивните култове. Домакин на събитието е е Негово Високопреосвещенство д-р Порфирий митрополит Загребско-Люблянски.
На международния форум има духовници- представители и посланици на различни поместни православни църкви като Кипърската, Руската, Украинската, Румънската, Албанската, Антиохийската, Словенската, Полската, Българската и др.
Първият ден започна с представяне на всички участници и бяха поднесени приветствия от поместните православни църкви. От името на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски приветствено слово произнесе Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.
Темата на настоящата конференция е:" Култове, неопаганизъм, аекуларизация – опасността от разрушаване на християнския православен етос".
В началото на деня се проведе предварително закрито заседание, в което взеха участие избрани представители на различните православни църкви, както и представители на организации, членове на мрежата. Темата на заседанието беше "Проникването на исляма в Европа".

Представители от България на 8-та среща на Междуправославната мрежа на инициативите за проучване на религиите и гибелните култове са: Неврокопски митрополит Серафим, представител на БПЦ-БП,  Йеромонах Теофил, игумен на манастира "Св. Георги", Хаджиниколов,  членове на Центъра за Проучване на Нови Религиозни Движения (ЦПНРД) и членове на Енорийски център при храм "Св. Кирил и Методий", София
 

lubl 2

Visits: 0

Skip to content