Продължете към съдържанието

Осма междуправославна среща на инициативната мрежа за изледване на религиите и деструктивните култове – 17-20 септември 2015г. Любляна, Словения

lubl 1Както вече съобщихме, на 17-ти септември тази година стартира осмата междуправославна среща на инициативната мрежа за изследване на религиите и деструктивните движения. Участие в нея взеха над 150 членове и гости на организацията от много православни църкви като Вселенска патриаршия, Антиохийска, Йерусалимска, Руска, Сръбска, Румънска и Българска патриаршии, Кипърска, Еладска, Полска, Албанска и Украинска църкви, както и различни светски и прицърковни центрове занимаващи се с проблемите на сектите.
Срещата се проведе в гр. Оточец – Любляна, Словения. Домакин на събитието е Загребско-Люблянският митрополит Порфирий (Сръбска православна църква). Той направи официалното откриване на срещата със слово, в което подчерта, че православните християни са изправени пред предизвикателството на осветсковяване на църквата и постоянните атаки на деструктивните организации.

В трите работни дни на конференцията се изнесоха редица доклади засягащи проблемите възникващи от дейността на неоезическите организации, както и все по натежаващия проблем с радикалния ислям стремящ се да нахлуе в Европа. Заедно с докладите имаше и оживени дискусии в които присъстващите споделяха опит от работата си в изследванията на различните сектантски активности.
Доклади изнесоха: Христос Иакову, директор на Кипърския център за изследвания KY.KE.M. – „Проникването на исляма в Европа“; проф. Александър Дворкин, Център за религиоведически изследвания в името на свещеномъченика Ириней Лионски, Москва – „ Неоезичеството в Русия – общ преглед“; Епископ Крушевацки г. д-р Давид – Култове, неоезичество, осветсковяване: опастност от разложение на православното самосъзнание (от гледна точка на кинематографията); Високопреподобния Архимандрит Иаков Халил, Антиохийска патриаршия – Проблемите на екстремисткия ислям в Близкия изток“; протопрезвитер Кириакос Цурос, Еладска православна църква – „Езичеството се възвръща в своята люлка“; Андрей Протич, сръбски център за изследвания и борба със деструктивните култове – „Изменение на ценностната система на индивида в следствие на сектантска дейност“.
На работни групи, в които се продължи дискутирането на проблемите с неоезичеството, участниците в Конференцията ще изработят заключителен документ, който ще бъде изпратен до Поместните православни църкви, за да подпомогне пастирското им дело и полемиката с идеите на Ню Ейдж и новоезичеството, които водят личността и обществото към духовен и социален разпад.
Срещата ще завърши официално на 20-ти септември в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Любляна, където ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия, в която ще се включат всички духовници, участващи в конференцията.
 

{gallery}gallery/17-20.09.2015{/gallery}

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content