Продължете към съдържанието

Браницкият епископ Григорий положи основен камък на нов параклис, посветен на св. архангел Михаил

29 09 2015На 29 септември Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий положи основен камък на нов параклис, посветен на св. архангел Михаил. Новият храм се изгражда по желание на Националната гвардейска част и се намира в района на военното формирование.
В чинопоследованието, предстоявано от софийския викарий, взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, свещеник Атанас Георгиев и дякон Васил Танев.
На събитието присъстваха бригаден генерал Боян Ставрев – командир на Нацианалната гвардейска част и представителни части.

С п р а в к а:
Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. На 30 юни Софийска № 1 конна сотня осъществява първия официален екскорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици сотнята за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І. През годините гвардейската структура се разраства от 150 души в началото,  до 600 души през 40-те години на ХХ век. Гвардията се утвърждава като елитна бойна войскова единица до 1944 г., поради което в нея се изпитват първите устави, наставления и правилници по бойна подготовка. В нейното командване и управление се изграждат най-добрите професионалисти. Задължение на гвардията е да осигурява охраната на държавни, военни и стопански обекти в Софийския гарнизон. Сред тях най-важен е караулът пред парадния вход на Двореца, неизменно изпълняван от 1882 г. с часови, винаги в парадна гвардейска униформа. Те са единствената войскова единица с право да носи както личния флаг на владетеля, така и официалното бойно знаме на Българската армия. Затова на 30 август 1881 г., след връчване на първите официални бойни знамена в българската история, гвардейците заедно с останалите войскови части изпълняват церемониален марш пред своя княз.
От своето създаване до наши дни историята на гвардията следва възходите и паденията на българската държава. От 50-те до 90-те години на ХХ в. гвардейските части претърпяват различни реорганизации и имат различни командвания от страна на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, но винаги съществува представителна гвардейска рота за провеждане на протоколни и юбилейни мероприятия с национално значение.
С Постановление № 124 на Министерския съвет от 14 май 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия. Тя участва при провеждането на представителни и протоколни мероприятия с национално значение, в които участват президентът на Републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб на Българската армия.
През 2009 г. е приет нов Правилник за структурата, организацията и реда за използване на Националната гвардейска част. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование в състава на въоръжените сили и структура на пряко подчинение на министъра на отбраната.
Мисията на Националната гвардейска част днес е не само да представя най-добрите войнски традиции и ритуали, но и да бъде център за тяхното възраждане и обогатяване в името на съхраняването и утвърждаването на националната идентичност.

{joomplucat:274 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content