Продължете към съдържанието

Епископ Тихон благослови новата академична учебна година в Богословския факултет

img 93341 октомври – Църквата чества празника Покров Богородичен и почита светите песнотворци Йоан Кукузел и Роман Сладкопевец. По традиция в този ден се открива новата академична година за редовните студенти на Софийския университет – най-старото и авторитетно висше училище у нас.
Както винаги, в Богословския факултет новата учебна година започна с отслужването на празнична св. Литургия в академичния параклис.
С благословението на Българския патриарх Неофит и по решение на Св. Синод тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Тивириополски еп. Тихон, патриаршески викарий и председател на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В съслужение с него взеха участие свещеник Сава Кокудев, ефимерий при параклиса, и доц. д-р дякон Иван Иванов. 
Преподаватели, студенти, гости и вярващи изпълниха пространството пред параклиса. Сред тях бяха част от академичния преподавателски състав на БФ, в това число деканът доц. д-р Ал. Омарчевски и зам.-деканите доц. д-р Димо Пенков, доц. д-р Павел Павлов и доц. д-р Ивайло Найденов.

На певницата литургийните песнопения бяха изпълнявани от студенти и преподаватели, ръководени от асистента по източно църковно пение г-н Любомир Игнатов и докторанта г-н Андрей Касабов.
За повечето от присъстващите нови студенти бе особено вълнуващо празничното архиерейско богослужение. За радост, забелязва се, че интересът към богословското образование е сравнително засилен и въпреки демографския срив, и тази година в родната Алма матер повече от 100 души ще започнат богословското си образование.(Богословският факултет на СУ открива академичната година с 9 магистърски програми, две от които стартират за първи път.)
В края на литургията еп. Тихон се обърна към преподавателската колегия и студентите  и ги поздрави от името на Българския патриарх Неофит, като им пожела успехи – духовни, морални и всякакви други.
„Напоследък, може би имам грешно впечатление, но започва да се гледа на богословието само като на наука. Единственият смисъл, според мен, човек да учи богословие, е да знае как и за какво да проповядва Евангелието и царството Божие. Естествено е, че когато трябва да научим всичко това, се изисква преди всичко интелектуално напрежение. Човек трябва да запомни, да осмисли тези неща, но съветвам ви, опитайте се да правите това с едно протягане на душата към Господа. Това протягане е много съществено, повярвайте ми! Аз през моя живот дълго време трябваше да напасвам това, което съм научил и съм знаел, именно с това – да се протегне цялото това знание и целия този опит към Господа. Вижте на иконостаса какво има – от едната страна е книгата, а от другата св. Чаша. Богословието е и мистика, богословието е донякъде и едно тайнство… Вие днес имате много, много голяма свобода и възможности, но апелирам към вас най-сърдечно и най-отчески: първо придобийте основни, сигурни знания! Знания, които да можете в мозайката на така нареченото богословие да знаете кое камъче къде стои, защото много често забелязвам, че има някакви размествания на понятията, което ни води до неразбирателство” – каза владиката с присъщото си пламенно красноречие и продължи:
“Аз не говоря днес като на проповед, защото това място силно ме респектира… Тук съм слушал корифеи, като започнете от Българския патриарх Кирил, Цариградския патриарх Атинагор и др. Малко известен факт е, че във вашия деканат патриарх Кирил пожела да даде официална трапеза на Св. Синод по случай своята 70-годишнина. Пожела да бъде и с професорското тяло и няма да забравя как той апелираше към професорите и казваше: „Бъдещето на нашата Църква зависи от това какви хора вие ще подготвите. Не се страхувайте да подготвяте асистенти, защото ще ви вземат местата като професори”. В крайна сметка сме точно тук, където трябва да получаваме яснота по всички онези богословски проблеми, по които се спори или може да се спори. Истина е, че учителската власт е на епископа. Нямаме обаче епископи, включително и мое смирение, които да са толкова добри богослови, че сами да могат да определят насоката на учението. Всеки един епископ, митрополит и патриарх дори, е добре съветван, ако търси съвета на всички вас. От друга страна и апелирам за това, тъй като моите събратя не търсят нито вашите съвети, в много случаи ви игнорират, недейте пък взема тяхното място и да обявите Богословския факултет за институция, която трябва да казва всички неща. Нека се съсредоточим и в една друга насока – насоката на учението. Всеки един епископ, митрополит и патриарх дори, е добре съветван, ако търси съвета на всички вас. От друга страна и апелирам за това, тъй като моите събратя не търсят нито вашите съвети, в много случаи ви игнорират, недейте пък взема тяхното място и да обявите Богословския факултет за институция, която трябва да казва всички неща. Нека се съсредоточим и в една друга насока – каквото и да учим, каквото и да правим, ако любов нямаме помежду си – нищо не сме. Ние можем да бъдем лъскави епископи и добри богослови, но не сме църковници, трябва да сме хората, които да изведат Църквата отново като щит, като закрилник, като учител на нашия народ. Малко сте, но Господ много ще ви възнагради, ако вие действително успеете да извадите това общество от тази душевна замръзналост, в която сега се намира. От все сърце ви желая много бодрост и вяра, и когато се погледнете в огледалото, си казвайте: „Не се взимай толкова на сериозно!” Всеки един от нас започне ли да се взима много на сериозно, започва да се пързаля надолу. Вземете на сериозно всеки, който е до вас, с респект и с обич, но не и себе си. Пожелавам ви истинско здраве, духовно въздигане, но не и това духовно въздигане, което ни е станало като някакво шаблонче. Пожелавам ви действително с всяко протягане на душата си към Господа да сте малко по-нагоре и все по-нагоре!”
От името на факултетното ръководство и преподавателската колегия благодарност към архиерея и благопожелания към студентите изказа доц. д-р Павел Павлов.
Празничният ден продължи с водосвет, след който еп. Тихон поръси със светена вода академичната общност.
На чаша кафе в ректората духовенството и преподавателската колегия размениха мисли за предстоящата отговорна работа.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{Loadgallery_wd gallery_type=thumbnails theme_id=1 gallery_id=105 sort_by=order order_by=asc show_search_box=0 search_box_width=180 image_column_number=4 images_per_page=32 image_title=none image_enable_page=1 thumb_width=180 thumb_height=150 thumb_click_action=undefined thumb_link_target=undefined popup_fullscreen=0 popup_autoplay=0 popup_width=800 popup_height=500 popup_type=fade popup_interval=5 popup_enable_filmstrip=1 popup_filmstrip_height=70 popup_enable_ctrl_btn=1 popup_enable_fullscreen=1 popup_enable_info=1 popup_info_always_show=0 popup_enable_rate=0 popup_enable_comment=1 popup_hit_counter=0 popup_enable_facebook=1 popup_enable_twitter=1 popup_enable_google=1 popup_enable_pinterest=0 popup_enable_tumblr=0 watermark_type=none watermark_link=http://web-dorado.com}

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content