Продължете към съдържанието

Празник в Ресиловския манастир край гр. Дупница

resilovoНа 1 октомври Православната Църква почита един от Богородичните празници, който се е утвърдил от древни времена, като истинско убежище за християните и подкрепа в трудните моменти на изпитание, а именно Покров Богородичен.

По този повод в Ресиловската света обител, посветена на честния Богородичен Покров, край с. Ресилово, Дупнишка духовна околия, Софийска епархия, бе отслужена тържествена света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит, и съгласието на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

 

В празничното богослужение съслужиха духовници от Софийска епархия, Великотърновска епархия, както и духовници от Видинска епархия, в лицето на архимандрит Самуил и йеромонах Максим. Молитвено участие в тържествената света Литургия взеха и голям брой свещенослужители от Неврокопска епархия.

След тържествената света Литургия бе извършено литийно шествие и отслужено водоосвещение за здравето и благословението на населниците на светата обител, както и на хилядите поклонници и гости на манастира, дошли да подкрепят духовните си сили в манастира на Света Богородица.

След края на светата Литургия, както и след празничния водосвет, епископ Поликарп се обърна с благо слово към присъстващите и изхождайки от историята на празника и Евангелското четиво, подкани всички да подражават на древните християни в молитвата, поста и духовното бдение, та чрез това да се освобождават от  материалното и преходното и да живеят за Бога, като Го имат център и основа на своя живот.

По време на празника, от епископ Поликарп тържествено бяха поздравени и църковните певци, които огласиха светата Литургия, а това бяха ученици от Софийската духовна семинария и Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, тъй като на 1 октомври се почита паметта на св. Йоан Кукузел и пр. Роман Сладкопевец, духовни покровители на църковните клиросни певци. Той им пожела сили, молитвен дух и усъвършенстване в църковното пение, за да радват Христовата Църква със сладкопение и молитвен дух, който отваря сърцата на вярващите за Бога.

Епископ Поликарп поздрави присъстващите от името на Негово Светейшество Патриарх Неофит и им преподаде неговото благословение за здраве, мир и любов.

Текст и снимка: Белоградчишки епископ Поликарп
Викарен епископ на Видинския митрополит Дометиан

Visits: 0

Skip to content