Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит прие апостолическия нунций в България, монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари

papa nunciiНа 6 октомври Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие в Патриаршеския си дом апостолическия нунций в България, монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари. В срещата взеха участие и: от страна на гостите – отец Ян Малчек, секретар на апостолическата нунциатура в София, и отец Петко Вълов; от страна на домакините – преосвещеният Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит, йером. Герасим – гл. секретар при Светия Синод, Теодор Атанасов – нач. кабинета при патриарха, и Александра Карамихалева – нач.-отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод.
Монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, който наскоро се завърна от Рим, предаде на светейшия патриарх Неофит братски сърдечни поздрави от папа Франциск, който е набелязал няколко възможни сфери на сътрудничество между двете Църкви: отстояването на традиционните християнски ценности в обществото, грижата за най-уязвимите членове на обществото и за опазването на природата, като е изразил готовност да приеме като валидна и за католическия свят определената от Православните църкви дата за отбелязване на Възкресение Христово. Гостът предаде от папа Франциск в знак на уважение към патриарх Неофит почетен знак.

В хода на разговора двете страни обсъдиха и наболелия въпрос за бежанците, като споделиха своята загриженост за тях и тревогата си, че не е по силите на Църквата да помогне на всички и да се справи с този проблем.
„Хиляди са пристигащите в Италия – сподели монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари – и материалната помощ, която може да им окаже Църквата, е по-скоро символична”. Гостът подчерта, че трябва да се отличават реалните бежанци, бягащи от ужасите на войната, от икономическите емигранти и помощта и грижата да се ограничи само върху бежанците. Той сподели позицията на папа Франциск, че бежанците са длъжни както местните жители да спазват всички закони и обществения ред в страните, в които пристигат, без да се ползват от привилегии, защото правилата важат за всички.
Двете страни се запознаха взаимно с някои предстоящи събития, като лратското посещение на Вселенския патриарх Вартоломей в България, посещението у нас на министъра на външните работи на Италия, планираното за следващата година посещение в страната ни на държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и др. И констатираха важната роля в междуцърковните отношения на ежегодното участие на духовенство от БПЦ в честването на светите Кирил и Методий в Рим, предоставения за нуждите на БПЦ храм в Рим, взаимното уважение и общите морални ценности, които изповядват и отстояват.

Снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:285 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content