Продължете към съдържанието

Още един Дом Господен беше осветен във Владая

Храм Успение Богородично във ВладаяНа 11 октомври с благословението на Негово Светейшество Неофит, Български патриарх и Софийски митрополит, и с негово молитвено участие беше извършено освещаване чрез полагане на антиминс на новия храм в столичния квартал Владая – „Св. Успение Богородично“. Цялото освещаване и първата св. Литургия в новата църква бяха водени от софийския викарий, Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий.  

С него съслужаваха  ставр. ик. Ангел  Ангелов,  протосингел  на Софийската св. митрополия,  свещениците Георги Георгиев (от Владая, предстоятел на новия храм), Атанасий Тахиров (от Обрадовския манастир), Йоан Чикалов (от храм „Св. Параскева“), Илия Илиев (от Мърчаево), дяконите Васил Танев и Йосиф Йорданов, иподякони. Певците бяха водени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия.

Основният камък на новия храм бе положен през 2011 г. Средствата за градежа са осигурени от Столична община, Дирекция по вероизповеданията, Софийска св. митрополия и частни дарители. За празника в храма дойдоха и министър-председателят г-н Бойко Борисов, г-жа Кристалина Георгиева, еврокомисар, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, г-н Васко Стоянов, кмет на Владая, г-н Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“, много депутати, общински служители, гости на квартала. Премиерът подари на новопостроения храм напрестолно евангелие, а получи като подарък една икона на Пресвета Богородица – Скоропослушница.

„Немислимо е съществуването на православните християни и техния живот без храма Господен. Защото храмът Господен е връзката на човеците със Бога. Храмът Господен е мястото за което Господ Иисус Христос Говори на светите си ученици и на народа: „където са събрани двама или трима в Мое име, там съм и Аз посред тях“ (Мат. 18:20). А именно храмът Господен е това място, където се събира богомолен народ в име Господне. Тук е мястото, където се причащава народът с тялото и кръвта Христови, изпълнявайки заръката Господня и приемайки ги в себе си се съединяват с Господа Иисуса Христа. И тези дарове са им за прощаване на греховете и за вечен живот. Това е мястото, където всеки пристъпва за да отправи своите просби към Бога. Това е мястото, където всеки пристъпва за да благодари на Бога, да го славослови, да молитвослови, и да изпросва отново и отново Божията благодат за помощ, закрила и застъпничество“ отбеляза епископ Григорий в словото си, подчертавайки ролята на новият храм за всеки християнин и всеобщата радост за неговото въздигане. 

 

Текст и снимки: Мартин Митов

{joomplucat:288 limit=40|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content