Продължете към съдържанието

ПОЗДРАВИТЕЛНО СЛОВО от името на Светия Синод на БПЦ по случай 70-годишнината на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

dometian slovo„Винаги се радвайте. Непрестанно се молете. За всичко благодарете; защото такава е спрямо вас волята Божия в Христа Иисуса” (1 Сол. 16:18).

Ваше Светейшество,

Досточтимий светейши Предстоятелю на родната ни света Българска православна църква! Верни на призива на св. ап. Павел, днес – 15 октомври 2015 година, Светият Дух ни събра в единство и в братско общение под свещените сводове и около светия Престол на старославната света Троянска обител в едно с Ваше възлюбено Светейшество, освещен клир и боголюбиви духовни чеда, за да се възрадваме духовно, да бъдем в молитвено общение пред престола на Триединнаго Бога и да благодарим за Неговата щедрост и неустанно милосърдие по молитвеното застъпничество на чудотворния образ на Божията Майка – „Троеручица”, за да отбележим Вашия благословен 70-и рожден ден с искрени чувства и молитвени благопожелания.

 

Този паметен за сърцата ни ден, неминуемо насочва нашите мисли към историческия и свещен акт на щастливия Ви избор – „изволися Святому Духу и нам” – за Първосветител на историческия български патриаршески престол от преди три години, след блажената кончина на приснопаметния Български патриарх Максим. Като мъдър Първойерарх и духовен отец на повереното Ви всебългарско боголюбиво паство, Вие отправихте към всички нас и за идващите поколения своя патриаршески благослов, с присъщото Ви призвание за дълг към род и родина да бъдете верен кормчия на българския църковен кораб в спасителното дело на светата ни Църква, за духовно съвършенство, единство във вярата и добруването между човеците.

В този смисъл Вие се позовахте на спасителния призив на богоглаголивия апостол Павел с думите: „Моля ви (братя), да постъпвате достойно за званието, за което сте призвани, с всяко смиреномъдрие, великодушие, като се търпите един други с любов и залягате да запазвате единството на духа чрез връзките на мира” (Еф. 4:1-3).

С тези боговдъхновени слова на великия Апостол на народите, Вие, Светейший Владико, наченахте Вашето първосветителско патриаршеско служение в Патриаршеската катедрала храм-паметника „Св. Александър Невски”, при Вашата интронизация на старославния български патриаршески престол. Вие станахте продължител на духовния градеж, започнат от Вашите именити предшественици, отдали всичките си сили с непоклатима вяра и жертвено родолюбие пред духовния олтар на Живия Бог, със силата и благодатното величие на завещаната ни православна вяра, за нравствения възход, човешко достойнство и благородство на богопредания ни народ.

Призван за това евангелско служение още от майчина утроба, из млада юношеска възраст, за тези които Ви познават, сред които имам щастието да бъда един от тях, тези благодатни семена на християнски и общочовешки добродетели, за които говори св. ап. Павел, по-горе цитирани, са намирали благодатна почва във Вашето благородно сърце, за да дават своите овреме сладки плодове, възхождайки уверено по лествицата на Вашето клирическо служение, в битността Ви на отредени Ви послушания от Светия Синод до сугубо архипастирско служение на църковно-просветно, богослужебно-административно и изявено обществено служение и като любим правоправещ Русенски митрополит в лоното на светата ни Църква, за което похвално сте удостояван с църковни и граждански отличия в Родината и православния мир.

Колко много мили и достойни мисли напират в съзнанието ми да споделя в този богоблагословен ден, когато съм ощастливен от моите досточтими събратя, членове на Светия Синод, от тяхно име да дам израз на нашата искрена любов и преданост към досточтимо Ваше Светейшество, ние, които непосредствено се ползваме от Вашата отеческа любвеобилност, снизходителност и жив пример в нашето съвместно служение, за добро свидетелство пред света, за слава Божия и наше спасение.

Не бих желал обаче да пропусна, за да не се лишим от оная светла радост, утеха и вдъхновение на дадения от Ваше Светейшество свещен оброк, при първото встъпване на благодатното патриаршеско служение, неустанно верен при изпълнение на свещените библейски слова: „Въздавайте оброци на Господа и ги изпълнявайте!” Цитирам Вашите слова: „Вдъхновяват ме светлите личности и пламенни родолюбци в нашето историческо минало – патриарси – светци и изповедници, факлоносци на истинската светлина в Господа, постъпвали като чеда на светлината (Еф. 5:8). Светъл пример ми остава приснопаметният наш патриарх Максим, чийто наследник ставам днес с преклонение пред неговия достоен живот и дейност. Грижата за свещенството, духовните учебни заведения, храмовете и просветната дейност ще поддържам като винаги важен приоритет, ще подкрепям и насърчавам благотворителността и щедростта (Евр. 13:16).

Слава Богу, Вашите слова се превръщат в плодоносни дела ежедневно – от изгрева на новия ден до тихия залез на деня!

Трябва искрено да благодарим на Всеподателя Бога, че Ви дарява със здраве, бодрост и сили в изпълнение на тази свещена и високоотговорна първосветителска мисия, която като евангелския Светилник поставихте високо, за да свети и вдъхновява всички, не само нас, освещения клир и православните чеда на светата ни Църква, но и се удостоявате със заслужено признание и от държавните и обществени институции, когато отстоявате с достойнство истините на светата ни православна вяра по съвременни животрептущи въпроси в битието на нашето общобългарско общество и мило Отечество, като спасителен ориентир – глас на Христовата Църква, която е „стълб и крепило на Истината”.

Паметен и незабравим ще остане денят на вседостойния Ви избор за български Първосветител – Патриарх, когато за първи път след десетилетия светата ни Църква, чрез Вас бе удостоена с високото присъствие на българската държавност, почитта на славните български войни, благодатното и молитвено присъствие на предстоятели и представители на всички Поместни православни църкви, които в съзвучие с целия български народ Ви посрещнаха и аплодираха с чест и достойнство.

И днес, когато честваме с радост това светло тържество – Вашия рожден ден, отбелязвайки го с молитвена възхвала пред майчиния образ на небесната Покровителка на тази старославна обител – света Богородица „Троеручица” – богоблагословената седемдесетгодишнина от житейския друм на Ваше Светейшество, се прекланяме и пред още една светиня за всички нас – гробната могила за вечен покой на Вашия духовен отец и благодетел и наш незабравим Първойерарх, блаженопочиналия и приснопаметен патриарх Максим, от всей души, „единеми усти и единем сердцем”, със синовна любов към Вас възкликваме: Святейшему отцу нашему Неофиту, патриарху Болгарскому, нам же отцу и владице – многая, многая и благая лета!

Амин.

—–

Произнесено в храма на Троянската света обител „Успение на Пресвета Богородица” на 15 октомври 2015 г.

Снимка: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content