Продължете към съдържанието

Празникът на св. Иоан Рилски в Рилския манастир

Рилската света обителНа 19 октомври Рилската света обител празнува своя основател и покровител, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. И тази година богослужението в чест на българския Закрилник протече изключително тържествено, с изключително голям брой поклонници, в атмосфера на духовна радост и вълнение у всички, които съучастваха в общата молитва.

Житиеписецът разказва, че когато св. Иоан Рилски предусетил своето отминаване от този свят, заръчал на своите ученици, а чрез тях и на всички останали, да не скърбят: “След моята смърт, рече им, не страдайте безутешно, защото няма да ви оставя, но ще пребивавам невидимо с вас.” И в знак на истинността на неговите думи тялото му се превърнало в ново “свръхестествено видение, защото той изглеждаше сякаш спи и видът на тялото му никак не се измени”. Няколко десетки години след смъртта си Божият угодник се явил на учениците си и поискал от тях да пренесат мощите му в град Средец (дн. София). Като отворили гроба му, те видели нетленно и благоуханно тяло. Прославяйки Бога, с чест те го пренесли в София. Това станало на 19 октомври – ден, в който оттогава се чества тържествено неговата памет. Пред така прославените с нетление и чудотворство от Бога мощи на св. Иоан Рилски “недъгавите се молеха и просеха изцеление, освобождаваха се от овладяващите ги болести и се радваха”.

Богослужението беше предстоявано от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. С него съслужиха Техни Преосвещенства игуменът на манастира, Адрианополски епископ Евлогий, и пребиваващият в обителта Главиницки епископ Йоан, архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод, заедно с много монаси от светата обител и от други манастири, както oт страната, така и от чужбина, свещеници, придошли от цялата страна. Последованието беше изпълнено антифонно, в духа на източната традиция, като на десния клир пяха много псалти от столицата и други епархии на страната под ръководството на г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия, а на левия – псалти от съседна Гърция под диригентството на братята протопсалти господата Григориос и Петрос Папаемануил.

„Господ Иисус Христос ни казва „Аз съм пътят и истината и животът“ (Иоан 14:6), а св. Иоан го потвърждава и казва „Наистина Той е пътят и истината, и животът“… – в словото си митрополит Серафим припомни евангелския текст от литургията (Лука 6:17-23) и го свърза с живота и подвига на преподобния наш отец св. Иоан Рилски, както и с многобройните поклонници, търсещи в светата обител, при чудотворните мощи, помощ, спасение, лечение, изцеление. „Ако бъдем негови чеда, ако следваме неговия завет и неговите наставления, тогава ще бъдем истински негови чеда, защото Господ ни е дарувал преп. Иоан да бъде наш роден светец, който да е закрилник и помощник на целият наш народ…“, допълни негово високопреосвещенство и благодари на домакините, свещенослужителите, певците за хубавата служба.

Епископ Евлогий също благодари на всички и допълни, че освен с молитвата за здраве (която безспорно често помага на пристъпващите с вяра към светия рилски чудотворец), „ние се молим, или трябва да се молим, преп. Иоан Рилски да усилва нашата молитва, да укрепва вярата ни, защото само чрез нея можем да се спасим, чрез нея можем да благо преуспяваме, да възнасяме душите и сърцата си към Бога, и да се надяваме на небесния венец. Да търсим не само здраве, но и силна вяра и спасение.“

Храмът беше изпълнен до краен предел с богомолци на всякаква възраст.След отпуста на св. Литургия беше извършено и литийно шествие около съборния храм.През целия ден поклонението пред мощите на преп. Иоан не престана. В късния следобед пред светите мощи на Рилския светец дойде да се поклони и Негово Светейшество Неофит, Български патриарх и Софийски митрополит.

 

Радвай се, преподобне отче Иоане, Рилский чудотворче, славо и радосте наша!

По неговите молитви, Господи, помилуй ни!

 

Текст и снимки: Мартин Митов

{joomplucat:103 limit=40|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content