Продължете към съдържанието

СЛОВО на БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ към ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ на 8 ноември 2015 г.

img 9433† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Вашe Светейшество,

Обични в Господа Първойерарше на светата Константинополска църква,

В деня, когато всички заедно възпяваме небесния архистратиг Михаил, за нас е двойна радост, висока чест и приятно задължение – лично от наше име и от името на пълнотата на Българската православна църква – Българска Патриаршия – братски да Ви приветстваме с „Добре дошли!” в патриаршеската ни катедрала, ставропигиалния наш храм-паметник „Св. Александър Невски” ведно с придружаващата Ви изрядна делегация! А радостта ни е още по-голяма затова, че Вие приехте да направите това Ваше посещение в особено тържествена за Църквата ни година, когато у нас бяха отбелязани поредица от скъпи за родовата ни и църковна памет годишнини, всяка от които е – в по-голяма или по-малка степен – свързана с нашето вековно със св. Константинополска църква общение.

Първа сред тях трябва да отбележим 1150-годишнината от Покръстването на св. равноапостолен наш княз Борис І Михаил, а заедно с него, и на целия български род. 1150 години от приемането на светата и спасителна Христова вяра именно в лоното на предстояваната от Ваше Светейшество Константинополска вселенска църква. Отбелязахме и 1145 години от учредяването на първата Българска архиепископия на Константинополския събор от 870 година. Родната ни св. Православна църква бе избрана от Бога да положи основите на Благовестието сред славянските народи. Църква, която в дългата си и превратна история бе подлагана на най-различни изпитания, но и която винаги успяваше да се въздига от руините, и дори в най-критичните за св. Православие столетия да бъде сочена като образец за чистота на вярата си в Господа Иисуса Христа и за вярност към Неговите завети, за което и най-справедливо, на събора в Лампсак (1235 г.) бе възстановена във високия патриаршески статут със знанието и със съгласието на всички тогавашни православни патриарси – още едно паметно събитие, от което в настоящата година се изпълниха 780 години.

Заедно с тези бележити годишнини, през настоящата година църковната и научната общност у нас отбелязаха и още няколко важни годишнини, свързани с някои от най-изтъкнатите и прославени православни йерарси, които българският народ е дал на светата Църква: св. Евтимий, патриарх Търновски (640 години от възкачването му на Търновския престол), св. Киприян, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия (640 години от интронизацията му) и Григорий Цамблак (600 години от избирането му за Киевски митрополит).

И ето че, като красив завършек на тази благодатна 2015 година, сега идва и настоящото Ваше братско посещение, за което Ви бяхме отправили специалната ни покана. Нека дните Ви в гостоприемна България бъдат светли и радостни! Нека радостта от взаимното братско общение бъде онази благодатна среда, в която да премине всеки от тези благословени дни на пребиваването Ви сред нас. Нека то бъде още едно свидетелство за вековното в Господа единство на нашите две църкви – единство, утвърждаващо се върху крайъгълния камък, Който е Господ Иисус Христос, и имащо осъществяването си в завещаната ни от Него, безкористна и жертвена любов: „… Както Отец възлюби Мене, и Аз възлюбих вас: пребъдете в Моята любов” (Иоан 15:9). Любовта, която – по думите на Апостола на народите – е „дълготърпелива” и „пълна с благост”, която „не завижда, не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина” – любов, която „никога не отпада” (1 Кор. 13:4-8).

Ваше Светейшество,

Като благодарим на Господа за тази наша нова среща, както и лично на Вас – за неизменната подкрепа, която предстояваната от Вас Константинополска църква винаги е оказвала на своята първородна дъщеря – Христовата Църква в България – искаме още веднъж всесърдечно да засвидетелстваме нашата признателност към Вас и всички Ваши усилия в осъществяване мисията на светото Православие. Благодарим Ви за това, че сте сред нас и за възможността заедно да принесем пред нашия Господ и Спасител Хляба на живота!

Бог на мира и любовта и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

——————

Приветствено слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит при посрещането в София на Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей, 8 ноември 2015 г., Архангеловден, ПКСХП “Св. Александър Невски”.

Visits: 0

Skip to content