Продължете към съдържанието

Поздравително слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към Константинополския вселенски патриарх Вартоломей І на официалния прием в Синодалната палата, 9 ноември 2015 г., София

IMG 1201  † Н Е О Ф И Т                              
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваше Светейшество,
Позволете ми от свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия да Ви поздравя с поредното високо признание, лично за Вас и за Вашата дейност като предстоятел на Константинополската вселенска катедра, да се присъединя към Вашата радост и да Ви пожелая крепко здраве и духовни сили за нови и нови успехи във Вашето нелеко, но благодатно и свише благословено архипастирско служение на славната катедра на първозвания сред апостолите св. Андрей. На църквата, която и днес, в началото на третото хилядолетие от явяването в плът на Божия Син, продължава да бъде онзи стълб на православната вяра и на православната християнска духовност, който продължава и днес да разпръсква сред народите светлината на благовестието.
Радваме се, че това поредно признание за Вас дойде по време на посещението Ви у нас, в тази толкова тържествена за поместната ни църква година. В годината, когато с поредица от юбилейни чествания си припомнихме толкова много и важни събития от нашето славно църковно минало. Страници от нашата обща история и общ в Христа Иисуса път към Царството Божие, страници които никой и нищо не ще може да заличи и които винаги ще украсяват не само миналото, но и настоящето на нашите църкви.
Днес всички ние, клир и миряни, сме изправени пред затруднения и опасности, пред чието лице сме длъжни да оставим встрани дребнавото и маловажното, да пренебрегнем всичко онова, което би могло да допусне сред нас духа на разединението, за да се обединим и заедно да се противопоставим на опасността все по-голяма част от повереното ни словесно стадо, за което носим нашата неизменна пред Господа отговорност и в непоклатимо единство да засвидетелстваме още веднъж силата на Църквата Христова.

Ваше Светейшество,
Почитаеми пратеници на Вселенската патриаршия,
Като изразяваме още веднъж нашата радост и благодарност към Бога за Вашето присъствие сред нас днес, изразяваме нашата вяра и надежда в здравите вековни връзки между нашите църкви, както и в тяхното още по-силно укрепване за прославяне на името Божие, за полза и вечно спасение на цялото, поверено ни от Бога, паство. Да даде Бог, щото Духът на истината и единството никога да не напуска нашите сърца и нашите църкви, но да пребъдва винаги с нас и сред нас. Защото нашата сила е в нашето единство, споявано от любовта Божия, която, както свидетелства и апостолът, „се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий” (Рим. 5:5).
Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа и любовта на Бога и Отца да бъдат с всички нас! Амин.

Visits: 0

Skip to content