Продължете към съдържанието

СЛОВО-ТОСТ на БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ на 8 ноември 2015 г. към ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ

IMG 9804† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

драги сътрапезници,

След като в този толкова светъл и празничен ден заедно се насладихме на трапезата Господня, позволете ми да приветствам още веднъж всички вас и на тази скромна, но гостоприемно приготвена трапеза, която ни събира, за да продължим около нея нашето братско в Христа общение и да се зарадваме за това, че сме заедно!

Нека тази братска трапеза бъде още едно свидетелство за единството ни в Духа на истината и любовта, която цари между нашите църкви. Защото и Сам Господ Иисус Христос беше казал: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си” (Иоан 13:35). Да благоволи и благослови Бог, щото тази братска в Христа любов никога да не оскъдява в нашите сърца, но винаги да бъде онази движеща сила в нас, която не би позволила на никого да сее „като пшеница” единството на Църквата Божия (Лука 22:31) и която неизменно ще ни помага и насърчава да се утвърждаваме – все повече и все по-дълбоко – „върху основата на апостолите и пророците, имайки Самия Иисуса Христа за краеъгълен камък” (Еф. 2:20).

Нека тази братска в Христа любов бъде нашият най-верен наставник в делото на нашето служение, което е „съзиждане на тялото Христово, докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, … до пълната възраст на Христовото съвършенство” (Еф. 4:12-13).

Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Амин!

———————-

Слово-тост на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на официалния обяд по случай посещението в България на Негово Светейшество Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей, 8 ноември 2015 г., „Гранд хотел София”

Visits: 2

Skip to content