Продължете към съдържанието

Българският президент Росен Плевнелиев връчи на Вселенския патриарх Вартоломей I орден „Стара планина“- първа степен – фоторепортаж от събитието.

09 11 2015 prezidentstvoНа 9 ноември, следобeд, българският президент Росен Плевнелиев прие Вселенския патриарх Вартоломей I и придружаващата го делегация от Вселенската патриаршия. Държавният глава и Негово Светейшество Вартоломей разговаряха на “Дондуков” 2.

Последва тържествена церемония в Гербовата зала, на която присъстваха Българският патриарх Неофит, официалните представители на Св. Синод на БПЦ за посещението на светейшия гост ­ митрополитите Йосиф, Наум, Дометиан. Присъстваха и всички духовни водачи на основните вероизповедания в България, политици и общественици.
На церемонията държавният глава Росен Плевнелиев удостои Вселенския патриарх Вартоломей I с най-високото държавно отличие ­ орден “Стара планина” ­ I степен. Повод за това са неговите усилия за укрепване на разбирателството и толерантността между различните религии и пряката му ангажираност със съвременните проблеми на човечеството, като борбата със социалното неравенство и с климатичните промени.
Президентът посочи, че патриарх Вартоломей е забележителна личност с огромно влияние както в православния свят, така и в глобалния, който не изолира православната вяра от обществените дела. Но напротив ­ винаги търси съгласието и диалога. При това заяви, че България е неразделна част от международните усилия за разбирателство и диалог между религиите. Тук подчерта, че мирното съжителство между религиозните общности в България е повод за гордост на всички българи. Уточни и, че българските земи от векове са дом на няколко от основните световни вероизповедания, които съжителстват в хармония. И изрази увереност, че с мъдростта и с Божията помощ Вселенският патриарх ще продължи да работи за развитието на толерантността и разбирателството между отделните деноминации в християнството и за междурелигиозния диалог.
„Високо ценим многостранната дейност на Негово Всесветейшество за благото на Православната църква, за укрепването и обогатяването на разбирателството и толерантността между всички християни, както и между различните световни вероизповедания. Негово Всесветейшество не изолира православната вяра от обществените дела, а напротив ­ дири нейните социални измерения, като винаги търси съгласието и диалога”, заяви държавният глава Росен Плевнелиев, след като удостои Вселенския патриарх Вартоломей I с най-високото държавно отличие.
Президентът определи като знаково за всички българи, че в деня на свети архангел Михаил духовните водачи на Вселенската патриаршия и на Българската православна църква отправиха благослов за всички български деца, в частност за децата на загинали в изпълнение на своя държавен дълг. “Още повече в трудни времена на растяща тревога в обществото от многото кризи по света и около нас имаме нужда от своите духовни водачи, които да ни покажат верния път, да дадат урок за чест и дълг, да се погрижат за духовното развитие на младите и на обществото като цяло”.
В словото си държавният глава открои съпричастността на Вселенския патриарх с усилията за справяне с множеството предизвикателства на нашето време ­ насърчаването на диалога и мира, борбата със социалното неравенство и с климатичните промени. “Изключителният Ви ангажимент към опазването на околната среда Ви нарежда сред големите лидери на днешния ден, прозрели, че не сме наследили природата от родителите си, а сме я взели назаем от децата си”, посочи българският президент.
„България е неразделна част от международните усилия за разбирателство и диалог между религиите. По добра традиция, нашите земи от векове са дом на някои от основните световни вероизповедания, които съжителстват в хармония. Силен знак за това съжителство може да откриете и в центъра на българската столица, само на броени метри от залата, в която се намираме днес. Тук, в сърцето на София, са изградени православна катедрала, католически храм, джамия и синагога, които съжителстват мирно от столетия. Като държавен глава полагам всички усилия за укрепването на разбирателството и толерантността между различните религии в страната. Мирното съжителство между религиозните общности е повод за гордост за всички българи”, заяви още държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията.
Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей I изрази благодарността си за високото отличие, връчено му от българския държавен глава.
„Нашата радост се увеличава от отбелязания през последните десетилетия напредък и развитието на страната ви като член на Европейския съюз и като самостоен държавен субект в тази сигурна международна институция. Особено обаче изтъкваме специфичната връзка на България и Поместната ѝ Православна църква с напътствалата вашия народ в православната вяра Вселенска патриаршия”, каза Вселенският патриарх Вартоломей в благодарственото си слово.
Вселенският патриарх посочи, че в продължение на много векове след унищожаването на Българското царство в края на 14 век българският народ преживя множество изпитания, за да може да запази православната си вяра. „Истинско чудо е, че въпреки гоненията и кланетата и въпреки тежките икономически последици, които носил след себе си фактът, че българите са християни, вашият благословен народ остана верен на вярата на своите бащи и я съхрани с толкова жертви и реки от кръв. И днес Православната църква на България се възражда от пепелта и се подновява нейната младост, а народът ви непрекъснато преоткрива корените и духовността си, търси Бога и жадува за Неговата истина, която единствена го води към благоденствието. На този възродителен духовен път на вашата страна Вселенската патриаршия и лично ние, и днес, както и в миналото, винаги сме спътници”, заяви Вселенският патриарх.
Той подчерта също така нуждата от подкрепа на Църквата и на нейното дело, „за да доведе тя докрай стремежа си за нова евангелизация на народа си за благото и за напредъка на вашето Отечество”.
Президентът Росен Плевнелиев и Вселенският патриарх Вартоломей откроиха заздравяването на българските държавни връзки и сътрудничество с Вселенската патриаршия, за което допринесе и посещението на българския държавен глава в Истанбул през 2012 г.
Весела ИГНАТОВА
ЦВ, бр.23/2015
Снимки:Весела Игнатова

{joomplucat:112 limit=15|columns=3}

Visits: 0

Skip to content