Продължете към съдържанието

Вселенският патриарх Вартоломей бе удостоен с почетното научно звание „Доктор хонорис кауза“ на БАН

09 11 2015 banНа 9 ноември Българската академия на науките удостои Негово Светей-шество Вселенския патриарх Вартоломей I с почетното академично звание „доктор хонорис кауза”. Това стана на тържествена церемония в официалната зала на БАН.

На академичното тържество присъстваха Българският патриарх Неофит, Техни Високопреосвещенства синодалните митрополити Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Русенски Наум, Тивериополски епископ Тихон, Браницки епископ Григорий, нареченият за Стобийски епископ архимандрит Дионисий ­ водещ на тържеството в БАН, архимандрит Герасим ­ гл. секретар на Св. Синод на БПЦ­БП, архимандрит Атанасий ­ официален преводач на Вселенския патриарх по време на посещението му у нас, и столични  духовници. На тържественото присъждане бяха още всички представители на делегацията на Вселенската патриаршия, НВ Симеон II ­ цар на българите, ръководството на БАН, академици, научни и административни работници на домакина на събитието ­ БАН, г-жа Ренета Инджова ­ експремиер на Р България и председател на Инициативния комитет по академичното честване, посланици и дипломати, депутати, политици и общественици, представители на академичната общност в страната, журналисти и др. гости.
Академик Стефан Воденичаров ­ председател на Българската академия на науките, лично приветства високите гости, а Софийският свещенически хор, под диригентството на протойерей д-р Кирил Попов изпълни три църковни песнопения, последното от които бе специално написано за Вселенския предстоятел и с което бе дадено начало на академичното тържество.
Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров представи личността на Вартоломей I и неговите научни трудове, като нарече патриарха „пионер в диалога между религиите, културите и цивилизациите”. Той обясни, че вниманието на българските учени се насочва към Вселенския патриарх заради неговия изключителен хуманизъм и заради отношението му към природата и вижданията му как да се предотвратят някои вредни въздействия на човечеството върху околната среда. С връчването на почетното отличие на духовния водач на древната Константинополска катедра БАН показва, че се доближава до една нова духовна етика, в която да се осъществи синтез между научното и духовното начало в полза на цялото човечество, на целия свят ­ обясни председателят академик Воденичаров.
Зам.-председателят акад. Дамян Дамянов прочете решението на Управителния съвет на Академията за удостояване на Вселенския патриарх с почетното звание „доктор хонорис кауза”.
След като прие наградата, вече като почетен доктор на БАН патриарх Вартоломей благодари за високата чест и изнесе доклад на тема „Климатичните промени и влиянието им върху световната и регионалната политика” (цялото слово е публикувано в бр. 24/2015г.). В своето послание към българската общественост той отбеляза, че изчерпването на природните ресурси, екологичните катастрофи и природни бедствия провокират социални кризи и остро поставят въпроса за необходимост от нова глобална политика, основана на високо ниво на духовно съзнание. В патриаршеската реч бяха засегнати и въпросите за бедността в глобален мащаб, миграцията, бежанския проблем, които налагат промени в политиките на страните. Той предупреди и за опасностите от фанатичния национализъм и страданието на християните в Близкия изток. В изложението си той подчерта, че не бива съвременният човек да бъде обземан от пасивност и фатализъм, наблюдавайки негативните промени в климата и отрицателните последствия от тях. Всеки трябва да проявява активна загриженост към околния свят.
Патриарх Вартоломей напомни, че от 1989 г. в началото на всяка нова църковна година ­ 1 септември ­ Вселенската патриаршия отправя молитва към Бога за цялото творение. „Нашият грях е отношението ни към природата”, заяви в речта си Зеленият патриарх, наричан така  заради многото проекти, които създава и подкрепя, свързани с опазването на околната среда. Той осъди експлоатацията на природни ресурси, също и стремежа към завладяване на нови територии. По думите му те са основни причини за съвременните кризи.
След доклада на новия доктор хонорис кауза председателят на Инициативния комитет по академичното честване г-жа Ренета Инджова прочете поздравление към удостоения с почетното звание патриарх Вартоломей. „С даването на почетното звание ­ поясни тя, Академията отстоява насъщната потребност на съвременния свят за възвръщане на висшата и божествена хармония между социума и природата. А също  така българските учени показват, че хищническото отношение към природата и прилагането на либерални, но и несправедливи съвременни политики, следва да бъдат отхвърлени”.
След приветствените думи и поздравления новопроизведеният почетен доктор и висшата управа на Българската академия се срещнаха в директорския кабинет на БАН и размениха свои впечатления и подаръци. Академик Воденичаров подари на Негово Всесветейшество издания на научната академия и уникален чипровски килим, спомен от паметното събитие. Килимът е подготвен по специален графичен модел ­ нетрадиционен до този момент, със стилизирани църковни символи, разположени асиметрично. Изработен е от чипровска килимарка, която с радост приема професионалното предизвикателство.
В чест на новопроизведения „доктор хонорис кауза” бе даден тържествен обяд от ръководството на Академията в гранд-хотел “Балкан”.
Весела ИГНАТОВА
ЦВ, бр.23/2015

ПРИВЕТСТВЕНО СЛОВО ПО СЛУЧАЙ НАГРАЖДАВАНЕТО НА НЕГОВО ВСЕСВЕТЕЙШЕСТВО ВАРТОЛОМЕЙ I , АРХИЕПИСКОП НА КОНСТАНТИНОПОЛ – НОВИЯ РИМ И ПАТРИАРХ ВСЕЛЕНСКИ, С ПОЧЕТНАТА ТИТЛА НА БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ – СЪС ЗВАНИЕТО DOCTOR HONORIS CAUSA, СОФИЯ, 9 НОЕМВР

Снимки: Весела Инатова

{joomplucat:111 limit=40|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content