Продължете към съдържанието

Храмов празник в столичния квартал „Модерно предградие“

modernoНа 11 ноември Православната църква почита паметта на св. мчци Мина, Виктор и Викентий. В столичния квартал „Модерно предградие” се намира единственият енорийски  храм в София, построен в чест на свети великомъченик Мина.
По повод храмовия празник на този храм, който духовно обгрижва кварталите  "Модерно предградие","Република", и първа и втора част на ж.к. "Люлин", с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отслужена празнична св. Литургия от Маркианополски епископ Константин.

В съслужение взеха участие архимандрит Атанасий, който е  представител на българската църква „Св. Иван Рилски” в Атина, протойерей Серафим Петров (председател на храма), иконом Александър Георгиев, председател на столичния храм “Св. св. Кирил и Методий” и член на ВЦС, свещеник Сергей Павлов и столични свещеници.
В празничния ден на 11 ноември множество християни се отправиха към храм “Св. вмчк. Мина”, за да се поклонят пред образ на светеца. От рано сутринта млади и стари, мъже и жени, малки и големи деца преизпълниха светия храм и чакаха чинно часове наред, за да се поклонят пред чудотворния образ на светеца. Работният ден не попречи на богомолците да покажат своята почит към св. Мина и получат утешение. Едни му благодариха за неговата небесна помощ, други му се помолиха за добро семейство и сдобиване с рожба, трети – за изцерение от болест и всякакви недъзи!
Храмът, посветен на Христовия войн, не можа да побере всички желаещи да вземат молитвено участие в богослужбата, затова пък можаха през цялото време да са съпричастни към църковната молитва, благодарение на доброто озвучаване в двора на храма, а други очакваха реда си да се помажат с осветен елей  и мълчаливо слушаха моленията. По традиция бе  осветено ястие, което бе раздадено на всички присъстващи за благословение
  В края на литургията протойерей Серафим Петров разказа за мъченическия подвиг на св. вмчк Мина.
„Да бъдем в Христовия мир и участници в св. тайнство Евхаристия в храма посветен на св. Мина“ – благопожела на всички и архиереят.

Маркианополският епископ Константин поздрави от името на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит – председателя на храма протойерей Серафим Петров, който неуморно се грижи за благолепието на храма, както и духовенството и църковното настоятелство към храма, като им пожела духовни сили и успешна работа в духовното обгрижване на благочестивата енория и облагородяването на храма.

Текст и снимки: Църковното настоятелство на храм "Св. Мина"

{joomplucat:318 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content