Продължете към съдържанието

С постен курбан, литургия и водосвет миряните от самоковското село Радуил почетоха мъченика св. Мина

img 5550Миряните от голямото самоковско село Радуил от дълбока древност и незапомнени времена ревностно пазят и съхраняват християнските ценности и православната вяра и духовност. Тези християнски традиции и добродетели те отново доказаха на църковния празник в чест на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий.
От ранни зори църквата “Рождество на Пресвета Богородица в центъра на селото се изпълни с десетки миряни дошли да запалят свещ за здраве и се поклонят пред иконата на тримата свети мъченици.

Празнична литургия с петохлебие отслужи енорийският свещеник протоиерей Николай Аршинков, а след тържествената служба в църквата пъстрото множество миряни се отправи в обедните часове на чудесния есенен ден към неотдавна построеният параклис, носещ името на св. Мина.
Тук отец Николай извърши за празника на Светата обител тържествен водосвет за здраве и благополучие на местните хора и техните гости от Самоков, дошли да се черкуват в този ден в красивото рилско село.
След като бе осветен специално приготвения постен курбан всеки похапна от него на масите в светата обител или на слънчевите есенни поляни край параклиса.
За приготвянето на вкусната празнична госба се бяха погрижили 85-годишната баба Стефана Нешева и нейната помощничка Мария Григорова. Те раздадоха за здраве на миряните 300 пълнени с ориз чушки и зелеви сърми с благословена питка хляб. А за десерт всеки имаше шанса да опита и от трите печени тикви, напълнени с различни плодове.
За приготвянето на празничния курбан по традиция дарители бяха от местната търговска кооперация “Самопомощ” с председател Георги Караиванов и семейството на Светлозар Коцев.
Параклисът “Св. Мина” е построен върху имота и с финансовата помощ на покойния стоматолог доктор Иван Захариев, родом от селото.
За последните 25 години в Радуил и околностите на селото са изградени и обновени манастира “Покров на Пресвета Богородица”, както и параклисите “Св. Петка”, “Св. Димитър” и “Св. Георги”.
Така днес Радуил и миряните от селото се гордеят със своята Малка Света гора – един манастир, две църкви и единайсет параклиса.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{gallery}gallery/raduilovo{/gallery}

Visits: 0

Skip to content