Продължете към съдържанието

Слово на Българския патриарх Неофит по случай празника на св. Александър Невски

      † Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваше Високопреосвещенство,
Ваши Преосвещенства,
Ваши Високопреподобия,
драги отци, обични в Господа, братя и сестри,
Неизброими са Божиите благодеяния към онези, които Му се уповават и които пазят Неговите завети! Във всяко време и на всяко място Господ въздига верни съсъди на Своята божествена благодат и укрепва делата на праведниците. Така и в средата на далечното тринадесето столетие – във време на тежки изпитания за светата руска земя, когато под въпрос е било поставено бъдещето на православния руски народ – Господ е въздигнал крепко Своя воин, светия благоверен княз Александър Невски, та чрез него и неговото дело да се прослави Бог и да се укрепи православната вяра сред Богоносния и Христолюбив руски народ.
В паметта на Църквата свети Александър Невски е останал завинаги като един от многодостойните за подражание образци на истински християнски владетел и Христов воин, който, подражавайки на светия пророк и цар Давид, на светия и равноапостолен Константин и на всички благоверни свои предшественици, във всяко свое начинание, във всяко лично и държавническо дело, първом е търсил да предузнае Божията воля и да изпроси Божията подкрепа, ясно съзнавайки, че „не в силата е Бог, а в правдата!”, че онези, които се уповават на човешките си сили, ще паднат, но които призовават името Божие те ще се въздигнат и утвърдят. Защото, както свидетелства и Псалмопевецът, „Господ спасява Своя помазаник, отговаря му от светите Си небеса с мощта на Своята спасяваща десница” (Пс. 19:7).
И няма да бъде пресилено, ако днес кажем, че делото на светия благоверен княз Александър Невски надхвърля своите поместни измерения и значение, превръщайки се в наистина всеправославно дело, довело до укрепването и въздигането на православна Русия и до превръщането ѝ в онзи, познат ни от историята, покровител на православните народи, който, в благоприятното за това време, донесе свободата и на нашия народ, освобождавайки го от чуждата иноверна власт и предоставяйки му с това възможността за нов самостоятелен живот, за нов и още по-голям духовен, културен и политически възход. Затова и признателният български народ въздигна в самото сърце на своята нова столица – като нейно най-величествено украшение – този храм, посветен на свети Александър Невски. И това общонародно дело засвидетелства както дълбоката благодарност на нашите предци за жертвения подвиг на воините-освободители, така и верността им към подвига и примера на верния Христов воин, Когото Сам Бог прослави не само приживе, но и след неговото успение с множество чудеса и който и до днес остава верен небесен покровител на всяко православно Христово войнство.

Възлюбени в Господа,
Още в зората на християнството св. апостол Павел, беше казал: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им” (Евр. 13:7). Но кои са нашите най-верни наставници? Кои са тези, чиято проповед най-силно отеква в сърцата и в душите ни? Това са тези, които са ни проповядвали със самия си живот и са ни наставили в истините на нашата вяра не толкова с думи, колкото със своите дела в подвига на жертвената любов към своите братя. Ето такъв Христов проповедник, такъв наш наставник във вярата е и днес честваният от светата Църква свети благоверен княз Александър Невски. Затова, нека в този празничен ден отново насочим мислите си към неговия пример за това, как трябва да се живее по Бога и според Неговите спасителни заповеди, и да отправим нашите молитви към този величав Божи угодник, който е направил толкова много за укрепването на вярата ни и на светото Православие, че справедливо може да бъде определен и като истински подражател на Христа и като верен наш наставник по спасителния път към вечния живот.
По молитвите на светия благоверен княз и Христов воин Александър Невски Бог да помилва и спаси всички нас! Амин!
Честит и благословен празник!

Visits: 1

Skip to content