Продължете към съдържанието

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО в деня на св. апостол Андрей Първозвани

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваше Преосвещенство,

Ваши Високопреподобия,

Досточтими отци, обични в Господа, братя и сестри,

Ето че и тази година първозваният между апостолите, неуморният проповедник на Евангелието и славен Христов мъченик Андрей, ни събира отново заедно в деня на своята небесна прослава, за да отправим нашата обща молитва към Всеподателя Бога и така да се утвърдим още повече като истински Христови ученици и последователи – верни следовници на апостолите и изповедници на вярата във възкръсналия Господ. И днес св. Андрей, който пръв беше призован от Христа за апостолско служение, ни припомня, че проповедта за разпнатия и възкръснал от мъртвите Господ Иисус Христос е дело на всеки християнин, на всяко място, във всяко време. Апостолът, с чиято мисионерска дейност е свързано проникването на светлината на Евангелието и по нашите земи, днес отново ни връща във времето, когато и българският род пожела да се приобщи към общността на спасяващите се в Христа и когато, в лицето на своя равноапостолен владетел св. княз Борис І, избра да приеме светото Кръщение от Църквата, която бе основана от първозвания Андрей – светата Константинополска вселенска патриаршия.

Столетия и хилядолетия ни делят както от проповедническото апостолско дело и от мъченичеството на първозвания свети апостол Андрей, така и от покръстването на нашия народ, но времето никога не ще заличи у нас паметта за храбрите Христови воини и за спасителните събития от Божието домостроителство. И днес примерът и подвигът на Христовите апостоли продължава да ни напомня, че пътят на апостолството е личният път на всеки от нас, и да ни укрепва в нашия живот, като Христови ученици и проповедници, избрани и призвани от Господа за жертвения и спасителен подвиг в носенето на Кръста, както и Сам Той казва: „Който не носи кръста си, а върви след Мене, не може да бъде Мой ученик” (Лука 14:27). Този свой кръст смело и неотклонно носеше първозваният от апостолите Андрей, и с него той увенча целия си живот и цялото си проповедническо дело за просвета на езичниците – дело, което и до днес продължава да дава плодовете си в мисионерската дейност на светата Христова Църква по целия свят.

Днес, когато светът и човечеството както никога изпитват нужда от спасителната Божия истина, примерът на св. Андрей Първозвани е особено необходим именно нам – на православните християни от началото на третото хилядолетие, които Бог е избрал в Своя промислителен план и в грижата Си за цялото творение – да бъдем онези съвременни светилници на Неговата истина, за които Той казва, че „не може се укри град, който стои навръх планина” (Мат. 6:14), и които призовава: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец” (Мат. 6:16). В трудното време, в което живеем, ние сме призваните да бъдем „солта на земята” и „светлината на света” (Мат. 5:13; 14), наша е пред Божието лице отговорността за Неговото творение, наш дял е и съвременното апостолство в името Христово.

Ето защо, възлюбени, като честваме днес подвига и славното мъченичество на първозвания Христов апостол Андрей, нека още по-силно се утвърждаваме в делото на благовестието, така щото и чрез нас и нашето съвременно апостолско служение Бог да довежда всеки ден в спасителния кораб на Своята света Църква такива, които в нея и чрез нея да се спасяват за вечния живот (Деян. 2:47) и да наследяват Божието Царство.

По молитвите на първозвания сред апостолите, светия Христов благовестител и мъченик Андрей, Бог да помилва и спаси всички нас! Амин!

Честит празник!

—————————————————————————–

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в деня на св. апостол Андрей Първозвани, 30 ноември 2015 г., храм „Св. ап. Андрей“, София.

Visits: 0

Skip to content