Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит присъства на “Рождественска оратория” в Софийската опера

img 9750На 4 декември Софийската опера откри фестивалът „Рождество Христово в Софийската опера”. Това стана с изпълнението на „Рождественска оратория” от митрополит Иларион (Алфеев), което е първо изпълнение за България. Авторът пристигна за спектакъла специално от Москва, а Българският патриарх Неофит, заедно със свои събратя- духовници присъства на прекрасното изпълнение.

Спектакълът започна с кратко слово на митрополит Иларион /Алфеев/, който обяви днешното заключително решение на комисията /съставена от  духовници и богослови на Руската и Българската православни църкви и свикана във връзка със започнатата от Руската църква процедура по канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев)/, която след двудневно заседаване реши, че не съществуват пречки за прослава на архиепископ Серафим.
Руският митрополит поздрави патриарх Неофит с неговия юбилей- 70 години от неговото рождение,  30 години от архиерейската му хиротония и 40 години от  монашески му постриг като каза:
„Бих искал този концерт да бъде нашия скромен подарък за всички Ваши юбилеи. Ние Ви познаваме като забележителен йерарх на Православната църква, а също и като голям ценител на музиката. В музиката, която днес ще чуете най-главното съдържание е вестта за Рождението на Спасителя на света… Аз бих искал да Ви пожелая, Ваше Светейшество, дълги години живот. Ние Ви обичаме и ценим – не само в България, но и в Росия! Аз бих искал да пожелая на всички нас мирно небе над главите и Божия помощ във всички наши дела “-каза още руският архиерей.
Той анонсира произведението си като поясни, че в основата му е разказът за първите дни от земния живот на Христос, от пророчествата в Стария завет до евангелските текстове на св. ев. Марк и св. ев. Лука, които завършват с ангелските славословия: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение“.
В софийската опера за първи път се изпълнява подобен тип произведение. На сцената се редуваха  речитативно изпълнени евангелски тестове, със солови и многогласни хорови песнопения, прелетени с ярки оркестрови изпълнения. /“Рождественска оратория” е написана през 2007 година и е изпълнена за първи път същата година във Вашингтон и Москва./ Наред с хора и оркестъра на Софийската опера, с хормайстор Виолета Димитрова и диригент Велизар Генчев на сцената застанаха и хорът на Софийските момчета, с диригент Адриана Благоева.
В монументалното духовно произведение се чуха  прекрасните гласове на солистите: Цветана Бандаловска (сопран), Антония Иванова (сопран), Атанас Младенов (баритон), Ангел Христов (бас), Хрисимир Дамянов (тенор) и Рая Начева – (мецосопран).
Софийската опера съобщава, че фестивалът „Рождество Христово в Софийската опера” ще продължи до 27.12. 2015 г. като в програмата му са включени любими оперни и балетни заглавия: „Травиата” и „Дон Карлос” от Джузепе Верди, „Самсон и Далила” от Камий Сен-Санс, „Жизел” от Адолф Адам , „Лешникотрошачката” от П. И. Чайковски, както и Коледен концерт с шедьоври от световната оперна класика.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:332 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content