Продължете към съдържанието

Рождественско телевизионно обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит 24 декември 2015 г., Бъдни вечер

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,
Отново сме в навечерието на Христовото Рождество и всяко християнско сърце е притихнало в очакване на дивното събитие – Бог се ражда в плът и цялото творение се устремява към Витлеемската пещера; пастирите, водените от звездата мъдреци и целият свят чуват ангелската песен: „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14).
Така славослови Църквата и днес. Така Го славим и всички ние, събрани заедно в малките ни домашни църкви – нашите домове, където, по стародавна традиция, с вяра в Бога и надежда в Неговото обещание, очакваме да настъпи това най-чудно събитие от Богочовешката история:
„Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ” (Лука 2:10).
Така бе казал някога на витлеемските пастири Ангелът Господен – така слушаме и ние днес, две хилядолетия по-късно, и с препълнени от неземна радост сърца, отново и отново възгласяме:
„Твоето рождество, Христе Боже наш,
озари света със светлината на познанието. […]
Господи, слава Тебè!”.
И в деня, когато Бог в любовта и щедростта Си към нас разтваря така широко Своите обятия, че да изпрати в света Своя Единороден Син, разтваряме и ние нашите сърца към всеки наш ближен и към всяка страдаща душа. В изпълнение на Божията повеля да подпомогнем, според нашите сили, нуждаещите се; да утешим безутешния; да дадем надежда на обезнадеждения, и да покажем, че сме верни Христови ученици и следовници, които помнят думите Му: „Доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили” (Мат. 25:40).
Днес нашият свят продължава да страда, разтърсван от много и различни бедствия. Божият мир, Който Богомладенецът донесе с идването си сред нас, е поставен на изпитания от всевъзможен характер. Хиляди и милиони продължават да изнемогват и се нуждаят както от дом и препитание, така и от Божието слово и наставление, от подкрепата и утехата на Църквата и на всеки християнин. Необходимо е да се обединим около Христовото учение и Неговите божествени заповеди, та, укрепени с благодатните сили на Църквата, да работим всеки ден от нашия живот за тържеството на доброто, на мира и любовта. Навсякъде, където Бог ни е изпратил да Му служим, да прославяме името Му сред човеците.
За всичко това и за още много важни житейски неща сме призовани да размислим най-вече днес, в тихата и свята нощ на Рождеството. Като имаме пред очи лежащия в яслите Господ и Спасител Иисус Христос да отворим и ние сърцата си и да бъдем подражатели на безмерната Му любов към нас и на божественото Му смирение.
Отечески благославяме празничната семейна трапеза на Бъдни вечер, която ни събира с нашите близки около тлеещия бъдник и радва сърцата на всички ни!
Благодатта, мирът и любовта на Родилия се Богомладенец да бъдат с всички нас!
Честито Рождество Христово!

Visits: 0

Skip to content