Продължете към съдържанието

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО при посрещането на св. мощи на св. Серафим Саровски в ПКСХП “Св. Александър Невски”

IMG 9867† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Ваши Преосвещенства,

Ваше Високопреподобие архимандрит Филип,

Ваши Високопреподобия,

боголюбиви отци, братя и сестри,

У Божиите угодници светостта, благодатта и силата Божия прониква не само в техните души, но и в телата им. Почитайки светите мощи, ние почитаме храмове на Светия Дух, на Живия Бог, (1 Кор. 6:19; 3:17) Който обитава в тях приживе и след земната им кончина и върши чудеса чрез тях. Тези чудеса свидетелстват, че почитта, която хората отдават на светите мощи, е угодна на Бога.

Светиите Божии и техните честни мощи са седалище на силата Божия. Такъв Божи угодник е и св. Серафим Саровски, пред чиито чудотворни мощи стоим сега.

“Придобий мир в сърцето си и сам ще се спасиш и хиляди около теб ще се спасят” – казвал св. Серафим. В сърцето на този земен ангел и небесен човек нямало злоба, ненавист, завист, осъждане. Неговото сърце било преизпълнено с любов към всеки човек, търсещ при него утеха. Още приживе наричали св. Серафим утешител на скърбящите, защото никой не си тръгвал от него без да е получил благодатна помощ и онази особена духовна пасхална радост, която обзема всеки, обърнал се с молитва към него, и приживе, и след неговата кончина.

За изминалите повече от 100 години от неговата земна прослава почитта към този носител на пасхалната радост и Божия мир все повече нараства и се разпространява. Той е сред най-почитаните светии в православния свят, обичан и почитан и от християните в нашата страна.

Ето защо по време на нашето мирно посещение в Русия през 2014 г. отправихме към Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил молба да бъде дарена на Българската православна църква частица от мощите на великия Божи угодник. Молба, на която Негово Светейшество братски откликна и ни изпрати светинята чрез Негово Високопреосвещенство Нижегородски и Арзамаски митрополит Георгий, в чиято епархия попада Дивеевската св. обител, където се покоят мощите на светеца.

И днес, Високопреподобни отец Филипе, когато символично поемаме от Вашите ръце мощехранителницата с частицата от мощите на Саровския светец, отправяме чрез Вас сърдечна благодарност към нашия брат в Христа Светейшия патриарх Кирил за този драгоценен дар. Изразяваме своята вяра и надежда, че все повече ще укрепват добрите отношения между нашите сестри православни църкви, Руската и Българската, по молитвите на прославените Божии угодници, почитани от благочестивите народи на двете страни.

А ние, скъпи в Господа братя и сестри, нека се стремим да бъдем достойни приемници на този драгоценен дар и да подражаваме в благочестието на Саровския светец! Да очистим сърцата си от гордост, тщеславие, завист – от всичко скверно и да пазим себе си в чистота, както пазил себе си Дивеевският подвижник!

О, преподобни отче Серафиме! Възнеси към Господа на силите твоята молитва за нас, Божиите раби, да ни дарува дух на покаяние, очистване на сърцата и душевен мир; да озари и нас с неземна радост и любов, превишаваща всеки ум! Да сподоби и нас да се очистим от всичките ни грехове и страсти и в края на земния ни път да ни всели в Небесното Си царство, където си ти в незалязващата си слава, та да възпяваме с всички светии Пресветата Животворяща Троица во веки веков! Амин!

Visits: 0

Skip to content