Продължете към съдържанието

Офикия и дяконско ръкоположение в Кюстендил

IMG 2794На 26 декември, втория ден след светлото Рождество на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, св. Църква радостно отбелязва и празника, посветен на Божията Майка – Събор на Пресвета Богородица, в който ценрално място заема и св. Йосиф Обручник. Този ден е особено тържествен за кюстендилци, тъй като се почита като втори храмов празник на най-големия и централен храм на града.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм ”Св. Мина“ (това се наложи поради ремонтни дейности в централния храм „Св. Богородица"), възглавена от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

 

В съслужение с Негово Преосвещенство бяха софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, архиерейските наместници на Кюстендилска духовна околия – протойерей Генади Генадиев, и Дупнишка духовна околия – иконом Георги Паликарски, храмовото духовенство и свещенослужители от околията и епархийския център.

Празникът бе уважен от множество граждани, сред които бе и кметът на гр. Кюстендил г-н Петър Паунов, който бе дошъл от рано сутринта  в храма, и който за трети пореден път е избран за градоначалник.

На певницата утринните рождественски песнопения бяха изпълнени от г-н Любомир Игнатов, преподавател по Източноцърковно пение в Богословския факултет на СУ, а литургийните песнопения бяха изпълнени от смесения хор при храма.

По време на литургия за дяконско служение бе ръкоположен Димитър Филибев. Новият дякон е роден  през 1978 г. в Дупница.  Основно и средно образование придобива в гр. Сапарева баня. През 2011 г. е приет за паралелец- семинарист в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която успешно  завършва през 2013г. Владиката като му отправи пожелания за достойно и ревностно служение на светия олтар го ръкоположи в дяконска степен.

В края на празничната литургия еп. Григорий даде офикия „иконом“ на архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия отец Генади Генадиев. Новият свещеноиконом е роден през 1962 г. в гр. Лом. Завършил е музикална педагогика в Пловдивската музикална академия, а през 2004 година и паралелния курс на Софийската духовна семенария. Ръкоположен е за дякон през 2005 г. от Знеполски еп. Николай, а през следващата година за свещеник. През 2011г. е отличен с офикия „протойерей“ от Знеполски еп. Йоан.

Празнично слово за общата ни небесна покровителка св. Богородица, чийто събор Православната църква чества днес, произнесе еп. Григорий. Архиереят отправи пожелание за здраве и благодатни успехи като преподаде архипастирския благослов на българския патриарх Неофит.

От името на църковното изпълнение на Кюстендилска духовна околия, архиерейският наместник и офикираният иконом Генади благодари на епископа и гостите,които уважиха празника и отправи покана и за бъдещи срещи.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:344 limit=40|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content