Продължете към съдържанието

Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” придоби частица от мощите на св. Серафим Саровски

sv al nevС литийно шествие беше пренесена частицата от мощите на Св. Серафим Саровски от Руската църква „Св. Николай Чудотворец” до патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

В 9 ч. започна св. Литургия в Руската църква, която беше оглавена от Велички еп. Сионий и Браницки еп. Григорий. По време на богослужението мощите бяха изложени в центъра на храма за поклонение. По решение на Светия синод мощите ще останат и занапред изложени в най-големия български храм за преклонение.

Шествието започна в 10:30 часа, под звуците на духова музика и празнично биене на камбани. То премина по бул. „Цар Освободител”, ул. „Г.С. Раковски”, ул. „Оборище”.

Българският патриарх Неофит посрещна мощите в катедралата и  ги получи символично от ръцете на представителя на Руската православна църква в България архимандрит Филип (Василцев). След това Светейшият патриарх Неофит отслужи пред светите мощи молебен. На християните бяха раздадени за благословение и в памет на този ден иконки на св. Серафим Саровски. Мощите са дар от Руската православна църква по молба, която патриарх Неофит отправи към Руския патриарх Кирил по време на мирното си посещение в Москва през 2014г.

Снимки: Нина Комарова

{youtube}BVS4KqroY94{/youtube}


Слово при предаване на мощите произнесе архимандрит Филип (Василцев)

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО при посрещането на св. мощи на св. Серафим Саровски в ПКСХП "Св. Александър Невски"

{joomplucat:350 limit=70|columns=3}

Visits: 1

Skip to content