Продължете към съдържанието

138 г. от Освобождението на гр. София – обновено

10На 4 януари т. г. се навършват 138 години от Освобождението на София.  Градът е освободен на 4 януари 1878 г. от руски военни части под командването на ген. Йосиф Гурко.
В празничния ден столично духовенство, представители на светската власт и граждани се събраха за традиционния молебен в митрополитската катедрала „Св. Неделя”.
Тук, в присъствието на самия генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и молебен за освобождаването на града. Когато генералът влизал в София, заедно с водените от него воини той носил от Русия и една икона, копие на чудотворната икона "Света Богородица – Радост на всички скърбящи”, която дарява на храма. В непосредствена близост до северния престол тази икона и до днес посреща всеки вярващ, влязъл да потърси утешение и благословение в църквата.

Молитвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, а Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие.
Молебенът бе уважен от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, Тодор Чобанов – заместник-кмет по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости", г-н Громов – директор на Дом на Москва, общински съветници, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, Фондация „Героите на България”, Софийското дружество „Традиция” и др.
В края на последованието еп. Григорий се обърна към присъстващите и като каза, че „времето не може да обезсили великите дела, защото те не са подвластни на времето", призова да благодарим за безценния дар, с който ни е дарил Бог – православната вяра, която е крепила живота на българите в тежките векове на робство, вдъхновявала го е и го е подпомагала в добрите дела, така че с нея по-спокойно предците ни понасяли тежките изпитания и несгоди.
По случай празника, след богослужението по софийските централни улици се проведе литийно шествие, което тръгна от църквата „Света Неделя" и достигна до паметниците на ген. Гурко, на Царя-освободител и на Българския опълченец. С кратка заупокойна молитва пред всеки паметник и полагане на цветя и венци бе почетен подвигът на загиналите воини. Шествието бе съпътствано от празничното биене на камбаните на централните софийски храмове.
Пред паметника на Българския опълченец Столичната община бе организирала литературно-музикална програма, с участието на вокална формация „Юлангело”, в съпровод на медно-духови инструменти и изпълнения на обичани патриотични песни.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:351 limit=30|columns=3}

{joomplucat:352 limit=30|columns=3}

Visits: 1

Skip to content