Продължете към съдържанието

Отец професор Благой Чифлянов с почетна грамота от Р България

21На 10 януари 2016 г. в салона на Македоно-българската източноправославна църква „Света Троица“ в Торонто (Канада) /http://www.ourholytrinitymbc.com/index_bg.html / г-н Петър Крайчев, генерален консул на Република България в Торонто, връчи почетна грамота на протопрезвитер проф. Благой Чифлянов. Грамотата е признание към бележития български духовник „за дългогодишния му принос за съхраняването на българската духовност, култура и идентичност в Канада“.
На тържеството присъстваха повече от 130 наши сънародници, сред които бяха ефимерият на храма „Св. Троица“ прот. Величко Михайлов и председателят на църковното настоятелство на храма Ник Стефанов.
Много поздравления и благопожелания получи многообичаният духовник и проф. Благой Чифлянов, който на 8 януари т.г. навърши 93 години.

Протопрезвитер проф. Благой Чифлянов е роден в Цариград през 1923 г. Последователно учи в българското училище „Екзарх Йосиф“, след което и в частни френски колежи в Цариград. На 15-годишна възраст постъпва в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".
Завършва Духовната академия "Св. Климент Охридски", като през 1967 г. след конкурс е назначен за доцент по Литургика в академията. На 1 ноември 1973 г. става професор по Литургика.
В София служи като енорийски свещеник в църквите: „Св. Петка“, „Св. Николай Мирликийски“, „Св. Седмочисленици“, митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ и като ефимерий на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
От 1982 г. живее при сина си в Торонто, Канада, и е ефимерий от 1982 г. на Македоно-българската източноправославна църква „Света Троица“ в града, която се връща в лоното на БПЦ. Служи и проповядва и в другите наши църкви в Торонто – „Св. св. Кирил и Методий“, „Св. Георги“ и "Св. Димитър".

През годините получава офикиите "протойерей", "иконом", "ставрофорен свещеноиконом". В Канада митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф го награждава с  най-високото отличие за свещеник – "протопрезвитер".
Над полувековното му служение на светата Българска православна църква живее, служи и твори в три държави – Турция (26 години), България (33 години) и Канада ( от 1982 г. до сега). През всичкото това време е издал повече от 60 статии, учебник по Литургика и сборник от проповеди през 2004 г. Проповедите му бяха преиздадени в България в края на 2015 г., защото както споделя отец-професора „през тия трудни години, през неделите и празниците ги чета и съм убеден, че на тях дължа живота си до 93 годишната си възраст." Надява се, че те ще помогнат и на тези, които ще ги четат с вяра и любов.

Текст: Нина Комарова, по информация на г-жа Л. Чифлянова
Снимки: архив на сем. Чифлянови

{joomplucat:83 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content