Продължете към съдържанието

Тържества в Западно- и Средноевропейската епархия

img 1272В дните около празника на египетския подвижник св. преп. Антоний Велики – 17 януари, който е небесен покровител на митрополитът на Западно- и Средноевропейска епархия- Антоний, в Берлин бяха организирани тържества. По традиция митрополит Антоний събира в навечерието на именния си ден свещеносужителите от епархията, за да отбележи заедно с тях личния си празник и наред с това провежда първата за новата календарна година свещеническа конференция.
В настоящата 2016 г. празненствата бяха уважени и от много духовници и миряни от България. Специално за тях в германската столица пристигнаха  Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, Велички еп. Сионий, архимандрит Дионисий и архимандрит Висарион, ставр. ик. Александър Величков, дякон Любомир Георгиев от Варненска и Великопреславска епархия и др.

Още на 16 януари вечерта в Берлин, в българския храм посветен на покръстителя на българския народ св. цар Борис–Михаил се събраха духовниците от  Западно- и Средноевропейската епархия. Митрополит Антоний им благодари за това че са изминали стотици километри, за да влязат заедно с него в радостта на празника на неговия покровител св. Антоний Велики, след което  ги занима с административно-организационни въпроси. Той обяви няколко важни проекта на епархията, които започват през настоящата година. Владиката съобщи, че е достъпна новата интернет-страница на Западно- и Средноевропейска митрополия, която ще предоставя информация за българските църковни общини в цяла Европа, както и това, че започва работата по създаването на филм за живота на Западно- и Средноевропейска епархия, който ще представи служението на свещениците зад граница, дейността на църковните настоятелства и живота на православните християни далече от Родината. По този проект ще работи богословът Мартин Пенев, който преди няколко години направи филм за Българската църковна община в Мюнхен.
По време на конференцията митрополит Антоний призова да се положат усилия за организирането на  вероучителни занимания за децата и възрастните в общините си, като обеща  да подкрепи енориите с различни учебни материали, за да улесни работата им в тази насока.
След свещеническата конференция беше отслужена възкресна вечерня, която предстоя Пловдивският митрополит Николай.  В нея взеха участие свещениците от Западно- и Средноевропейска епархия, а песнопенията по време на богослужението се изпълняваха от източен хор под диригентството на г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия.
 В празничния 17 януари бе отслужена съборна света Литургия в българския катедрален храм в Берлин. В братско съслужение влязоха пристигналите специално за случая от България архиереи, както и свещенослужителите от пределите на епархията. Официални приветствия към празнуващия митрополит Антоний отправиха: Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, като приветствието бе огласено от Негово Високопреподобие архим. Дионисий, председател на църковното настоятелство на патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски”, Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит от името на събратята архиереи от Светия Синод на БПЦ. От името на епархийския съвет, клира и миряните на епархията своя архиерей приветства ик. Недялко Калинов, свещенослужител в Българската църковна община в Мюнхен и член на епархийския съвет. От името на премиера Бойко Борисов и МС – директорът на Дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов. Приветствие от Н.В. цар Симеон към митрополит Антоний прочете доц. д-р Ивайло Шалафов, директор на Фонд за опазване на историческото наследство “Цар Борис и царица Йоанна”. Поздрави към Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний отправиха лично и редица духовници и миряни, както в края на богослужението, така и в последвалия по-късно същия ден прием.
Празничното богослужение бе украсено и от великолепните песнопения, изпълнени от сборна група певци под ръководството на г-н Андрей Касабов и сформирания неотдавна смесен хор при катедралния храм „Св. цар Борис” в Берлин под ръководството на г-жа Румяна Христова.
След литургията бе осветен новоизграденият Епархийски социален център, който се намира в криптата на храм „Св. цар Борис Покръстител“. В продължение на малко повече от една година криптата е основно ремонтирана и занапред там ще функционират: кризисен социален център, който ще приютява за максимум 4 дена наши сънародници в затруднено положение, неделно училище за децата при църковната ни община в Берлин, библиотека, която очаква дарения от книги за нуждите на българската общност там.
По думите на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний „новата придобивка отваря нова страница в живота на епархията. Центърът ще подпомага архиерея и свещенството в пълнота да оказват своята пастирска грижа и християнско милосърдие към българите зад граница”. Митрополит Антоний благодари на българското правителство начело с премиера Бойко Борисов за проявеното разбиране към нуждите и намеренията на епархийското ръководство и за финансовата помощ както за обновлението на храма, така и за изграждането на Епархийския социален център, за който са били отпуснати 300 000 лева.

Страницата подготви: Весела Игнатова

Снимки: Андрей Касабов

{joomplucat:130 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content