Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, произнесено след св. Литургия по случай три години от интронизацията му, ПКСХП „Св. Ал. Невски“, София, 24.02.2016 г.

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,
досточтими отци, обични в Господа, братя и сестри,

С благодарност към нашия Господ и Спасител Иисус Христос, за всички Негови благодеяния и щедрости заставам пред вас – мои събратя и съслужители при Божия олтар и скъпи гости на това тържество, с молитвено пожелание за духовно и телесно здраве и апостолско дръзновение в трудовете ни за възрастването на òбичната ни Българска православна църква! Нека общото ни дело в съграждането на нашия дял от големия Божи дом, който по думите на апостола е „църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15), да бъде, извършвано от нас във взаимна любов и в единомислие, „имайки Самия Иисуса Христа за краеъгълен камък, върху който цялото здание, стройно сглобено, възраства в храм свет чрез Господа” (Еф. 2:20-21). Нека всеки от нас в съработничество със своите събратя, на мястото, на което Бог го е поставил, да допринася според силите си „в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12), та по този начин да се покажем достойни приемници на всички онези далечни и по-близки наши предци, които положиха основите и изграждаха през дългите и превратни столетия родната ни света Църква, за да бъде тя истински спасителен кораб за своя народ – „славна църква, която няма петно, или порок, … света и непорочна” (Еф. 5:27).
Благодарен съм Богу задето във вече тригодишното си патриаршеско служение съм се радвал неизменно на любовта, помощта и подкрепата на всички мои събратя – Високопреосвещените митрополити, членове на Св. Синод, и Преосвещените епископи! Надявам се и вярвам, че нашата обща грижа за благото на родната ни Църква ще бъде винаги водеща сила, която ще направлява съвместната ни работа „Церкви и Отечеству на пользу”! Благодаря и на освещения клир на поверената ми Софийска епархия, на Преосвещения викарен епископ Браницки Григорий, на Високоблагоговейния протосингел ставрофорен иконом Ангел Ангелов, които всекидневно се трудят за духовното обгрижване и администрирането на патриаршеската епархия. Изказвам благодарността и признателността си и към труда на всички църковни служители в администрацията и в поделенията на Св. Синод и на Софийската света митрополия.
През изминалите вече три години на моето служение като Български патриарх и Софийски митрополит се старая да следвам зададените в нашата Църква в далечното и по-близкото минало високи образци на патриаршеско служение и особено примера на приснопаметния патриарх Максим, който в продължение на десетилетия, мъдро и уверено държа кормилото на църковния кораб, и не позволи той да бъде потопен и погълнат от стихиите и предизвикателствата на времето. Моля Бога да укрепва усилията ми да следвам този пример, защото приемствеността в доброто и полезното е сред най-сигурните гаранции за просперитет на Църквата като Богочовешка общност, със своя определена мисия – всеки ден да довежда при Бога такива, които се спасяват (Деян. 2:47).
С тази молитва към Всеподателя и с надежда за родната ни Църква дръзвам да изпрося за себе си и за всички вас, – мои обични съработници на Господнята нива, – благодатната Божия помощ и онази божествена ревност в делото на съграждането на Православната ни църква, която ни е завещана от всички наши достойни предци и наставници във вярата и във верния път към Царството Божие!
Благодаря на Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан за отправеното поздравление от името на Св. Синод, както и за поздравленията, прочетени от името на Президента и Министър-председателя на Република България.
Божията любов и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

Visits: 0

Skip to content