Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, произнесено след последната панихида за новоканонизирания Богучарски архиепископ Серафим /Соболев/, Руски храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“, София, 25.02.2016 г.

    † Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН,
ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
ВАШЕ ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ АРХИМАНДРИТ ФИЛИП,
ДОСТОЧТИМИ ОТЦИ,
ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Застанали благоговейно пред този светоносен гроб, отслужили, според традицията в Българската православна църква, последна панихида за светителя Серафим в навечерието на тържествената му прослава, пред нашия взор се изправя благият образ на този любящ архипастир, който и след земната си кончина не остави без молитвена подкрепа своето паство.
Десетки и стотици хиляди люде са коленичили на това място, много сълзи са оросили този мрамор, много молитвени въздишки са възнесени с непоколебимата надежда и вяра, че обичаният владика Серафим чува нашите просби и се застъпва за нас пред Божия престол.
Сега надеждите на този нескончаем поток от хора, които вече 66 години ежедневно се стича на гроба му, се оправдаха. Ставаме свидетели и съучастници в нещо изключително: две сестри поместни православни църкви – Руската и Българската, обединиха усилията и волята си в прославлението на един светец и от сега и до веки той ще бъде неразривна връзка помежду ни, повод за общи молитви и съслужения, небесен застъпник пред Божия престол за всички християни и особено за нашите два православни народа!
Светителю отче Серафиме, не ни оставяй и занапред, но моли Христа Бога да милва и спасява нашите души!

Visits: 0

Skip to content