Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, произнесено след св. Литургия по случай прославлението на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец, ПКСХП „Св. Ал. Невски“, София, 26.02.2016 г.

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

„Дивен Бог во святых Своих, Бог Израилев: Той даст силу и державу людем Своим!” (Пс. 67:36)

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН,
ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,
ВАШИ ВИСОКОПРЕПОДОБИЯ,
ДОСТОЧТИМИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Прославлението на праведник и причисляването му към лика на светиите е дивна радост за Църквата Христова. Светиите са живо доказателство за това, че светостта е възможна и постижима във всяко време и на всяко място – в пустинята и в стихията на големия град, ако имаш Бога за образец на своя живот и Църквата – за прибежище. Светиите – наши съвременници, са доказателство, че Бог не ни е изоставил, а изпраща своята благодат на ония, които я търсят и правят душите и телата си нейно вместилище; че Бог и днес въздига сред нас боговдъхновени пастири и проповедници, и дръзновени молитвеници за Неговия народ.
Фактът, че паметта за св. Серафим, архиепископ Богучарски, отишъл си от този свят преди 66 г., е жива и днес, че ежедневно пред неговия честен гроб се стича нескончаем поток хора от всички възрасти и социален статус, за да изпросят молитвеното му застъпничество, показва, че в нашият народ вярата в Бога и благодатната Му помощ чрез Неговите светии е жива; че родната ни Българска православна църква здраво стои в Истината и води към спасение своите чеда; доказателство е че духовната традиция в светото Православие е жива и спасяваща до днес.
Както приживе, така и след неговата кончина светителят Серафим е прибежище за изнемогващите и страдащите, на всички които се стичат при светоносния му гроб в Руския храм-подворие и търсят неговото молитвено застъпничество пред Бога.
И днес, когато ставаме свидетели и съучастници в този велик свещен акт на неговата канонизация, ние ликуваме с неземна радост, че в лицето на св. Серафим, архиепископ Богучарски, имаме още един светител, който от небесата благославя своите духовни чеда и всички, които се обръщат към него с молитва и вяра. Приживе той не отстъпи от Истината и не се отклони от Пътя – Христос. Затова Сърцеведецът Бог засвидетелства за неговата праведност, като му даде Дух Светий (Деян. 15:8) и дар на чудотворство. Бог, Който изпитва сърцата и вътрешностите и всекиму въздава според делата му (Откр. 2:23) е удостоил този Свой угодник да се нареди сред членовете на тържествуващата Небесна Църква. И всички ние, братя и сестри, во веки ще имаме в лицето на св. Серафим непосрамващ застъпник пред Божия Престол. А нашите две сестри поместни православни църкви – Руската и Българската, които единодушно и единогласно свидетелстват пред Божия народ за светостта на св. Серафим – Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец ще го имат като жива и неразтрогваема връзка помежду ни, повод за обща молитва и съслужения, и общ небесен застъпник пред Божия престол за нашите два православни народа!
В този празничен за цялото църковно изпълнение ден, със сърца, преизпълнени с благодарност към Бога за Неговите велики милости и щедрости, отдаваме дължимото и на всички Негови чеда и съработници спомогнали всеки в своето звание, този свещен празник да стане факт:
На моят събрат и съслужител Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил; на Освещения Архиерейски събор на Руската православна църква и на Св. Синод на Българската православна църква; на съпредседателите Волоколамски митрополит Иларион и Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и членовете на Смесената комисия на Руската и Българската православна църква, както и на членовете на Комисията по канонизациите при РПЦ; на Негово Високопреподобие архим. Филип и тружениците в Руското подворие в София и на Синодалните служители, които не пожалиха сили и време, за да бъде доведено това богоугодно дело до успешен край.
О, предивни чудотворче, светителю отче Серафиме! Не оставяй своето паство в Българската и Руската страна и бъди бърз помощник на тези, които те призовават от всички краища на света, за да се прослави неизказаното милосърдие на Господа нашего Иисуса Христа, на Когото се покланяме заедно с безначалния Негов Отец и всесветия, и благ, и животворящ Негов Дух, сега и винаги и во-веки веков. Амин!
На многая и благая лета!

Visits: 0

Skip to content