Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит и Руският патриарх Кирил отслужиха съборна литургия Покровския манастир

5На 8 март, Техни Светейшества Българският патриарх Неофит и Руският патриарх Кирил отслужиха заедно литургия в съборния храм на Покровския манастир, където са мощите на блажена Матрона Московска. В този ден Руската провославна църква чества празника Намиране мощите на светицата.

В съслужение с тях в богослужбата взеха участие Волоколамски митрополит Иларион, Истрински митрополит Арсений, Солнечногорски епископ Сергий, Подолски епископ Тихон, прот. Владимир Диваков, прот. Николай Балашов, архим. Филип (Василцев), прот. Игор Якимчук и др.

От българска страна съслужиха: Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий – председател на ЦН при ПКСХП „Св. Александър Невски“, архим. Герасим – гл. секретар на Св. Синод на БПЦ–БП, архим. Теоктист, ик. Костадин Гаврилов, дякон д-р Деян Коруноски.

На светата Литургия присъстваха Н.В. Симеон Сакскобургготски, посланик Б. Коцев, проф. В.А. Алексеев – председател на МОФ ЕПН, зам.-кметът на Москва по икономическата политика и имуществените отношения Н.А.Сергуниа и депутатът от Държавната Дума на Руската федерация А. Е. Сауцкий.

По време на литургията Волоколамският митрополит Иларион огласи Акта за канонизацията на св. Серафим на Освещения Архиерейски събор на Руската православна църква и бе изнесена иконата на светеца от св. олтар като  патриарсите осениха с нея  богомолния народ.

След литургията, игумения Теофания се обърна към Техни Светейшества патриарх Кирил и патриарх Неофит с думи на благодарност за великата Божия милост, че именно в Покровската св. обител и в деня, в който се чества Намирането мощите на блажена Матрона се извършва знаменателното събитие – Предстоятелите на две Поместни православни църкви, Руската и Българската тържествено да прославят св. Серафим Софийски Чудотворец. За спомен и в памет на  този ден тя  подари на двамата патриарси икони на светеца.

В своето слово патриарх Кирил говори за търпението на св. Матрона, което трябва всички да имаме за пример и да понасяме скърбите и изпитанията си в живота. Той  отбеляза още, че двамата Божии угодници- св. Серафим и св. Матрона още приживе са се радвали на всенародна почит и дар на чудотворство.

Съпоставка между двамата  направи и патриарх Неофит в своето слово, който изтъкна, че и двамата – най-новите покровители на Москва и София – са се подвизавали в стихията на големия град, в столиците на двете ни страни; както приживе, така и след блаженото им успение нескончаем поток от поклонници идват при тях, за да изпросят молитвеното им застъпничество пред Бога.

Слово на Негово Светейшество Руския патриарх Кирил – 08.03.2016 г.

Слово на Патриарх Неофит произнесено на св. Литургия в Покровския манастир

Снимки: Здравко Кънев

{joomplucat:86 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content