Продължете към съдържанието

Среща на Българския патриарх Неофит с Руския патриарх Кирил

DSC 0019На 8 март, след съборната литургия в Покровския манастир, се състоя среща между Предстоятелите на Българската и Руската православна църква и придружаващите ги лица.

На срещата -разговор патриарх Неофит се обърна към присъстващите с думите: "Вече втори ден с моите спътници, членовете на официалната българска църковна делегация, сме в диоцеза на обичната нам Руска православна църква и в тази свята обител под покрова на Божията Майка. Радваме се на топлото гостоприемство и братска в Христа любов, с която винаги са ни дарявали чедата на РПЦ и нейният клир. Със сърца преизпълнени с благодарност, заедно с Христовите апостоли, озарени от нетварната светлина, извираща из недрата на Божествената любов, възкликваме: “Господи, добре ни е да бъдем тука“! (Мат. 17:4)."- каза в словото си патриархът и в знак на благодарност за топлия прием и за молитвен спомен подари на игумения Теофания иконата на св. Йоан Рилски – патрон на българския народ и на руския светец Йоан Кронщадски, както и нагръден кръст с украшения. Той отправи благословение: "По молитвите на св. Йоан Рилски, на св. Серафим Софийски Чудотворец, на преподобна Матрона Московска,  Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!"

Цар Симеон  поднесе в дар на патриарх Кирил една историческа реликва – икона на св. Николай Чудотворец, която руският император Николай Втори, в качеството си на кръстник на българския престолонаследник, е подарил на своя кръщелник – княз Борис Търновски. От своя страна патриарх Кирил му поднесе икона на св. княз Владимир Покръстител, изработена по повод 1000-годишнината от неговото успение.

Снимки: Здравко Кънев

{joomplucat:87 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content