Продължете към съдържанието

Браницкият еп. Григорий отслужи първата преждеосвещена литургия

IMG 0803На 16 март (сряда) в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий отслужи първата за тази година Преждеосвещена литургия (т. е. литургия на преди осветените Дарове). Заедно с него съслужиха  храмовото духовенство, а  Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие.
Главната особеност на тази литургия се състои в това, че на нея не се извършва тайнството Евхаристия, а вярващите се причастяват с Тялото и Кръвта Христови, осветени на предишна св. Литургия.
Началото си тази литургия води от първите векове на християнството, от времето, когато първите християни са се причастявали твърде често.

Установявайки Великия пост, било намерено за неудобно в дните на строг пост – дни на скръб и съкрушение за личните грехове – да се извършва обичайната св. Литургия, която е и най-тържествената между църковните богослужения. За да има възможност християните при нужда все пак да се причастяват и в седмичните дни на поста, без да се нарушава характера на великопостното богослужение, било установено в някои дни вярващите да се причастяват с преди осветени Дарове. Затова и била въведена  по време на Великия пост Преждеосвещената литургия.
Тази литургия се полага да бъде служена в сряда и петък през първите шест недели на Великия пост; в четвъртък на Петата Неделя на Великия пост, когато се извършва паметта на св. Мария Египетска, както и в първите три дни на Страстната седмица (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда).
Като църковно последование Преждеосвещената литургия се предхожда от Утреня, великопостните часове Трети, Шести, Девети час, Изобразителни и Вечерня.
По традиция след благословение на духовник в първите дни на Великия пост мнозина християни практикуват „тримирене“ – т.е. в продължение на три дни те не приемат не само постна храна, но и вода. И в този ден – трети от началото на поста, те пристъпват за причастие или приемат богоявленска вода.
В митрополитската катедрала в днешния ден мнозина се бяха подготвили с този постнически подвиг и голяма част от присъстващите пристъпиха за св. Причастие, а други за лъжичка  богоявленска вода, която ставр. ик. Антон Вълчанов поднесе от северния параклис на храма.
Подкрепени телесно, одухотворени от св. Дарове, християните с дръзновение се отправиха към домовете си, за да продължат очистителните дни на Великия пост.

Текст : Весела Игнатова

Снимки: Нина Комарова

{joomplucat:395 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content