Продължете към съдържанието

Покайният канон на св. Андрей Критски – първа част

img 0564„Помилуй мя, Боже, помилуй мя” – започна да призовава св. Църква от първия ден на Великия пост, подканяйки християните да преклоним глави и сърца в съкрушение пред Бога. Църквата е определила в тези дни, за да се откъснем от ежедневните ни грижи и съзнаем собствената си немощ и греховност да се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски, който у нас се изпълнява разделен на части.

Тази вечер в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужено Велико повечерие и първа част от покайния канон на св. Андрей Критски. Съгласно програмата на Софийска митрополия за съборните богослужения по време на поста, покайното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Молитвено участие взеха Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово Преосвещенство Маркианополски еп. Константин, архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод, храмовото духовенство, столични свещенослужители и стотици софиянци, които изпълниха до краен предел църквата.

Умилителните песнопения на покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени по утвърдена вече традиция от Свещеническия хор, ръководен от иконом Кирил Попов.

В края на последованието еп. Григорий се обърна към богомолците със слово, в което говори за смисъла на поста, за духовната подготовка и предстояща изповед. Той призова християните особено през дните на Великия пост да бъдат редовни богомолци в храма – мястото за обща църковна молитва, която е спасителна и повдига покайния дух на всеки православен християнин в благоприятното време за спасение – Великия пост.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:393 limit=30|columns=3}

Visits: 1

Skip to content