Продължете към съдържанието

Покайният канон на св. Андрей Критски – втора част

img 0673

Съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост, в древния столичен храм „Света София – Премъдрост Божия“ бе прочетена втората част на Покайния канон на св. Андрей Критски. Той бе отслужен от Негово Преосвещенство Маркианополски еп. Константин.

В съслужение с Негово Преосвещенство участваха храмовото духовенство и двама дякони.

 

Във великопостната вечерня молитвено участие взеха Негово Светейшество патриарх Неофит, преосвещеният Браницки епископ Григорий, архимандрит Герасим – главен секретар на Св. Синод, столични свещенослужители и голямо множество софиянци.

В края на молитвеното последование епископ Константин се обърна с трогателно слово към богомолците, изпълнили храма. Той говори за избора на християнина по време на Великия пост и за това какви чувства и мисли трябва да се стремим да имаме през този благодатен период.

Умилителните песнопения на канона, както и стиховете на Великото повечерие бяха изпълнени от Свещеническия хор, ръководен от ик. Кирил Попов, и клиросните певци на храма.
В края на богослужбата, цялото църковно изпълнение събрало се в древната църква, възторгнато и разчувствано от великопосните песнопения, приканено от отец Кирил Попов, с едно сърца и едни уста запя : "Господи сил, с нами буди …" 

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:394 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content