Продължете към съдържанието

В Богословския факултет бе представена новата филмова поредица “Достойно есть”

img 2398Днес в аулата на Богословския факултет "Св. Климент Охридски" бе представена нова филмова поредица, която е наречена "Достойно есть", по името на християнския химн във възхвала на Света Богородица. Проектът има за цел да създаде три филма, които ще представят историята на Българската църква. Те са озаглавени: "За раждането", "За силата", "За вярата".

Първият филм ще обхване периода от разпространението на християнството до основаването на българската църква през 870 г. Той ще покаже, че българските земи са входната врата на християнството в Европа. Вторият филм ще представи периодите на най-голям разцвет през Средновековието. Той ще завърши с пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски в Рилския манастир. Третата част от поредицата ще бъде за Османския период и Възраждането до времето на Българската екзархия.

 

Историческият преглед на две хилядолетия ще бъде поднесен чрез съвременни технологии със специални ефекти, многоканален звук, 4К камери, 3D карти и възстановки, мащабни въздушни и подводни снимки. Инициаторите си поставят за цел да наложат чрез художествени похвати християнските добротедели и стремежа към образование и култура.

Продуцент на „Достойно ест“ е Виктор Димчев, а сценаристи са Стефка Калева и зам. -деканът на Богословския факултет към Софийския университет доц. Павел Павлов. Режисьор и оператор е Нено Маринов, оператори са и Росен Ненов, Добрин Кашавелов, Десислава Николова, а Емануила Живкова е режисьор по монтажа. Музиката за филмите е възложена на композитора Георги Стрезов, който ще съчетае църковни песнопения, автентичните български инструменти и съвременните технологии.

Проектът има и социална мисия: изписването образа на Христос Пантократор под купола на втората по големина софийска църква – "Св. Параскева".

На представянето в Богословския факултет се събраха множество столично духовенство, сред които бяха Тивериополският еп. Тихон, ставр. ик. Ангел Ангелов, протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на храм "Св. Параскева", преподаватели в духовната школа, журналисти, общественици и др.

Презентацията на проекта започна с песнопението "Достойно есть", в изпълнение на преподователите и докторанти по църковна музика във висшата богословска школа, след което творческият екип представи накратко своите идеи за работата си в предстоящата  продукция.

Снимки и видео: Весела Игнатова

{youtube}LEU2c195Ghg{/youtube}

{joomplucat:401 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content